Gezinsbond lanceert eerste Babytheek in Antwerpen
Nieuwe Gezinsbond-uitleendienst van babyspullen speelt in op zowel duurzaamheid als besparing op het gezinsbudget
Komende vrijdag 30 april opent Gezinsbond Antwerpen een Babytheek in zijn historisch pand in de Schermersstraat 32 in Antwerpen. Het is de negentiende Babytheek in Vlaanderen, de eerste in stad Antwerpen. "De vroegere vergaderzaal in dit uitnodigend pand wordt een ontmoetingsplaats voor gezinnen die ervoor kiezen tijdelijk duurdere babyspullen te ‘lenen’ in plaats van (nieuw) aan te kopen. Het wordt een uitleendienst voor het brede publiek, maar met bijzondere aandacht voor kwetsbare gezinnen", zeggen de organisatoren. De Babytheek is een initiatief van Gezinsbond Antwerpen in samenwerking met de huizen van het kind van Stad Antwerpen, de Transformisten (nieuwe naam voor Netwerk Bewust Verbruiken) en met steun van Vlaanderen Circulair.
"Een babyuitzet met wandelwagen, wiegje, co-sleeper, draagdoek... is duur in aankoop en wordt maar voor een korte periode gebruikt. De Babytheek wil binnen de filosofie van circulaire economie deze spullen een langer leven geven en meerdere gezinnen gebruik laten maken van eenzelfde stuk aan een laagdrempelige prijs. Dat is goed voor de natuur én de portemonnee", zegt Tom Joos van de Gezinsbond.
Ook schepen voor sociale zaken Tom Meeuws is blij met de nieuwe Babytheek. “Hier krijgen zowel spullen als mensen een nieuw leven”, zegt Meeuws. “De Babyteek is bovendien het bewijs dat de circulaire economie ook sociaal is. Iedereen wil het beste voor zijn pasgeboren kind, maar begin er maar eens aan als je sowieso al aan het tellen bent om op het einde van de maand rond te komen. Voor heel wat Antwerpse gezinnen is dit de realiteit van elke dag. De Babytheek kan dan echt het verschil maken.”
Uitlenen en abonnement
Als lid van de Babytheek kunnen gezinnen spullen lenen voor een periode van enkele weken tot maximum zes maanden. De spullen kunnen ook eerst uitgetest worden.
"We willen jonge ouders concreet laten kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’. Zo kunnen ze helpen zorgen voor het verkleinen van de afvalberg en een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind", zegt Eva van Velzen, bezieler van de babytheken bij de Transformisten.
"Iedereen kan een abonnement nemen op de Babytheek: ouders, grootouders, leden en niet-leden van de Gezinsbond. Leden van de Gezinsbond krijgen wel een voordeel van 5 euro op het jaarabonnement van 30 euro. Door de samenwerking met de Huizen van het Kind Antwerpen, kunnen kwetsbare gezinnen gratis gebruik maken van deze dienst", voegt Tom Joos er nog aan toe.
Aanbod via schenkingen en eigen aankoop
De beschikbare babyspullen worden beoordeeld op hun kwaliteit en bruikbaarheid. Baby- en kinderkledij en speelgoed behoren voor alle duidelijkheid niet tot het assortiment. Het aanbod van de babytheek bestaat uit schenkingen of eigen aangekochte spullen.
"Het uit te lenen gamma wordt ofwel aangekocht, ofwel geschonken door ouders die een tweede leven willen schenken aan de spullen die ze zelf niet meer nodig hebben. Voor baby- en kinderkledij en speelgoed kunnen gezinnen nog steeds terecht op de talrijke tweedehandsbeurzen die lokale afdelingen van de Gezinsbond over gans Vlaanderen al sinds meer dan 40 jaar organiseren en die nog steeds blijven bestaan", besluit Tom Joos.
- einde persbericht -
Praktische informatie
- De babytheek wordt opengehouden door vrijwilligers
- Openingsuren: op dinsdagvoormiddag van 9.30 u tot 12 u en vrijdagavond van 17 uur tot 19.30 uur
- Adres: Schermersstraat 32, 2000 Antwerpen
- Een overzicht van de uit te lenen babyspullen is consulteerbaar op www.babytheek.be (onder stad Antwerpen). Enkel wie een abonnement neemt (account aanmaakt) kan ook spullen reserveren
- Meer informatie rond het doneren van babyspullen kan bij Annick Haesen, educatief medewerker Gezinsbond Antwerpen via annick.haesen@gezinsbond.be of 0477 78 71 74 (tijdens kantooruren)
Over de Babytheek
Een Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Eigenlijk een soort van bibliotheek voor spullen die een baby nodig heeft of de ouders gebruiken, vooral in de eerste 12 maanden na de geboorte. Een Babytheek maakt kwalitatieve babyspullen toegankelijk door middel van een uitleensysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van de Babytheek kunnen op een leuke en toegankelijke manier spullen ontlenen om te testen en te gebruiken om vervolgens weer terug te geven zodat iemand anders er iets aan heeft. Daarnaast zet het project in op sociale contacten, duurzaamheid en sociale inclusie. De Babytheek streeft naar leefbare, duurzame en sociale buurten.
- Meer informatie: www.babytheek.be
- Een overzicht van alle babytheken in werking en in opstart via deze link