Skip to Content

Gezinsbond lanceert eerste Babytheek in Antwerpen

Nieuwe Gezinsbond-uitleendienst van babyspullen speelt in op zowel duurzaamheid als besparing op het gezinsbudget

Komende vrijdag 30 april opent Gezinsbond Antwerpen een Babytheek in zijn historisch pand in de Schermersstraat 32 in Antwerpen. Het is de negentiende Babytheek in Vlaanderen, de eerste in stad Antwerpen. "De vroegere vergaderzaal in dit uitnodigend pand wordt een ontmoetingsplaats voor gezinnen die ervoor kiezen tijdelijk duurdere babyspullen te ‘lenen’ in plaats van (nieuw) aan te kopen. Het wordt een uitleendienst voor het brede publiek, maar met bijzondere aandacht voor kwetsbare gezinnen", zeggen de organisatoren. De Babytheek is een initiatief van Gezinsbond Antwerpen in samenwerking met de huizen van het kind van Stad Antwerpen, de Transformisten (nieuwe naam voor Netwerk Bewust Verbruiken) en met steun van Vlaanderen Circulair.

"Een babyuitzet met wandelwagen, wiegje, co-sleeper, draagdoek... is duur in aankoop en wordt maar voor een korte periode gebruikt. De Babytheek wil binnen de filosofie van circulaire economie deze spullen een langer leven geven en meerdere gezinnen gebruik laten maken van eenzelfde stuk aan een laagdrempelige prijs. Dat is goed voor de natuur én de portemonnee", zegt Tom Joos van de Gezinsbond.

Ook schepen voor sociale zaken Tom Meeuws is blij met de nieuwe Babytheek. “Hier krijgen zowel spullen als mensen een nieuw leven”, zegt Meeuws. “De Babyteek is bovendien het bewijs dat de circulaire economie ook sociaal is. Iedereen wil het beste voor zijn pasgeboren kind, maar begin er maar eens aan als je sowieso al aan het tellen bent om op het einde van de maand rond te komen. Voor heel wat Antwerpse gezinnen is dit de realiteit van elke dag. De Babytheek kan dan echt het verschil maken.”

Uitlenen en abonnement

Als lid van de Babytheek kunnen gezinnen spullen lenen voor een periode van enkele weken tot maximum zes maanden. De spullen kunnen ook eerst uitgetest worden.

"We willen jonge ouders concreet laten kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’. Zo kunnen ze helpen zorgen voor het verkleinen van de afvalberg en een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind", zegt Eva van Velzen, bezieler van de babytheken bij de Transformisten.

"Iedereen kan een abonnement nemen op de Babytheek: ouders, grootouders, leden en niet-leden van de Gezinsbond. Leden van de Gezinsbond krijgen wel een voordeel van 5 euro op het jaarabonnement van 30 euro. Door de samenwerking met de Huizen van het Kind Antwerpen, kunnen kwetsbare gezinnen gratis gebruik maken van deze dienst", voegt Tom Joos er nog aan toe.

Aanbod via schenkingen en eigen aankoop

De beschikbare babyspullen worden beoordeeld op hun kwaliteit en bruikbaarheid. Baby- en kinderkledij en speelgoed behoren voor alle duidelijkheid niet tot het assortiment. Het aanbod van de babytheek bestaat uit schenkingen of eigen aangekochte spullen.

"Het uit te lenen gamma wordt ofwel aangekocht, ofwel geschonken door ouders die een tweede leven willen schenken aan de spullen die ze zelf niet meer nodig hebben. Voor baby- en kinderkledij en speelgoed kunnen gezinnen nog steeds terecht op de talrijke tweedehandsbeurzen die lokale afdelingen van de Gezinsbond over gans Vlaanderen al sinds meer dan 40 jaar organiseren en die nog steeds blijven bestaan", besluit Tom Joos.

- einde persbericht -

Praktische informatie

 • De babytheek wordt opengehouden door vrijwilligers
 • Openingsuren: op dinsdagvoormiddag  van 9.30 u tot 12 u en vrijdagavond van 17 uur tot 19.30 uur
 • Adres: Schermersstraat 32, 2000 Antwerpen
 • Een overzicht van de uit te lenen babyspullen is consulteerbaar op www.babytheek.be (onder stad Antwerpen). Enkel wie een abonnement neemt (account aanmaakt) kan ook spullen reserveren
 • Meer informatie rond het doneren van babyspullen kan bij Annick Haesen, educatief medewerker Gezinsbond Antwerpen via annick.haesen@gezinsbond.be of 0477 78 71 74 (tijdens kantooruren)

Over de Babytheek

Een Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Eigenlijk een soort van bibliotheek voor spullen die een baby nodig heeft of de ouders gebruiken, vooral in de eerste 12 maanden na de geboorte. Een Babytheek maakt kwalitatieve babyspullen toegankelijk door middel van een uitleensysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van de Babytheek kunnen op een leuke en toegankelijke manier spullen ontlenen om te testen en te gebruiken om vervolgens weer terug te geven zodat iemand anders er iets aan heeft. Daarnaast zet het project in op sociale contacten, duurzaamheid en sociale inclusie. De Babytheek streeft naar leefbare, duurzame en sociale buurten.

Contacteer ons
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

 • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
 • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
 • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
 • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
 • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
 • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
 • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
 • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
 • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel