Gezinsbond en zangeres Mira op tournee over rouw en liefde voor wie er niet meer is

De tournee vindt plaats in Diest, Wetteren, Aartselaar, Zwijndrecht, Lier, Bornem, Oud-Turnhout, Mechelen en Merksem

Vanaf september gaat zangeres Mira voor de Gezinsbond op tournee met ‘Verre van Weg’. Vanuit haar eigen ervaring met het verlies van haar dochtertje voor de geboorte, brengt ze liederen over rouw en liefde voor wie er niet meer is. Vooraf is er een montage over het verlies van een kindje rond de geboorte van ritueelbegeleider Caroline Meerschaert. De tournee vindt plaats in verschillende cultuurcentra in Vlaanderen en eindigt op wereldlichtjesdag op 8 december.

Zangeres Mira: "Zelf veel troost geput uit muziek van anderen"

In 2014 verliest zangeres Mira haar ongeboren dochtertje. Geconfronteerd met de moeizame omgang van onze samenleving met rouw en geïnspireerd door de troost van muziek, kreeg ze het idee voor deze tournee.

"Ik heb zelf veel troost geput uit muziek van anderen. In die periode is het idee ontstaan voor een voorstelling met liederen over verlies. Dat kan ik nu uitwerken in het project met de Gezinsbond", zegt zangeres Mira.

"Sommige culturen gaan heel anders om met verlies, minder krampachtig. Dat is inspirerend omdat wij soms handvaten missen. Ik zal een selectie brengen van gekende liederen, maar het publiek ook nieuwe dingen laten ontdekken. Bij de keuze laat ik me leiden door muziek waar ik mijn eigen verlies en rouw in herken", besluit zangeres Mira.

Een stem geven aan het verdriet

Als ouders hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte tekent dit hen voor het leven. Ook voor de naaste omgeving is het een confrontatie. Nog vaak heerst de opvatting dat het beter is te vergeten. Maar wie dit van nabij meemaakt weet dat dit niet kan. De Gezinsbond wil bestaansrecht geven aan rouw bij het verlies van een jong kind.

Daarom brengt ritueelbegeleider Caroline Meerschaert, net voor het concert, een montage van verhalen over het verlies van een kind rond de geboorte.

Wereldlichtjesdag als symbolische afsluiter

Op 8 december is het Wereldlichtjesdag, de tournee met zangeres Mira eindigt op die dag. Tegelijkertijd organiseert de Gezinsbond met een paar andere organisaties een namiddagprogramma voor ouders en hun kinderen in de Academie van Merksem.

"Wereldlichtjesdag is een mooie en symbolische afsluiter van onze tournee met Mira. We organiseren workshops, er is uiteraard de voorstelling met Mira en we sluiten af met een lichtjesstoet in het Runcvoortpark", zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

- einde persbericht -

Praktische informatie

De tournee met zangeres Mira vindt plaats in de volgende cultuurcentra:

Perscontact

Een interview met zangeres MIRA?
Een voorstelling bijwonen?

Neem gerust contact op met:

Kurt Jacobs, PR coördinator van de Gezinsbond
0478 36 54 73
kurt.jacobs@gezinsbond.be

Over zangeres Mira

In 2016 bracht Mira haar vierde album uit, "Plaats". Het werd weer een typische Mira-plaat. Breekbaar én krachtig, soms speels en cabaretesk, altijd indringend en oprecht. Mira werd niet voor niets al bij de release van haar eerste plaat in Focus Knack vergeleken met Randy Newman. De bitterzoete melancholie in haar nummers en de balans tussen ironie en ontroering tekenen ook op deze plaat weer present. De muziek is nog steeds een patchwork van stijlen: een vleug pop, een scheut cabaret, een snuif kleinkunst, een streep jazz, duende à la Flamande. Mira is veel, maar bovenal geheel zichzelf.

Mira’s eerste album, "In de daluren", kwam uit in 2006. Ze had toen met de single "In de fleur" meteen een Vlaamse klassieker te pakken. Niet veel later volgde "Stukken van mensen", dat met songs als "Grenzen" en "Checken Checken Checken" opnieuw een schot in de roos was. Ook Mira’s derde album werd in de pers omschreven als "een collectie oerdegelijke songs", en bracht haar onder andere op Nekka Nacht 2012, waar ze hoge ogen gooide met een eigenzinnige cover van Willem Vermanderes "Onderweg".

Steevast met de vinger aan de pols van de tijdsgeest, schrijft ze haar messcherpe, heldere teksten, vaak introspectief maar nooit navelstaarderig. Of zoals De Morgen het al stelde: “een zangeres die iets te vertellen heeft.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be