Gezinsbond en Ligue des familles zijn blij met voorstel rond extra ouderschapsverlof, maar vinden het geen oplossing voor alle gezinnen

Gezinsbond en Ligue des familles waarderen de tegemoetkoming voor alleenstaande ouders en pleiten voor verdere uitbreiding naar alle jonge gezinnen

Gezinsbond en Ligue des familles vragen al enkele weken een specifiek verlof voor ouders met jonge kinderen of kinderen met bijzondere zorgnoden. Ze lanceerden ook een petitie die op 1 week tijd meer dan 16.000 handtekeningen opleverde. De gezinsorganisaties zijn teleurgesteld dat de regering hier niet op ingaat, maar verwelkomen het voorstel van minister Muylle om het ouderschapsverlof tijdelijk uit te breiden voor alleenstaande ouders. Het voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de regering. Concreet: alleenstaande ouders zouden tot 30 juni zonder veel rompslomp deeltijds ouderschapsverlof kunnen opnemen zonder dat dat hun rechten later dit jaar of wanneer de kinderen groter zijn in het gevaar brengt. “Dit is alvast voor een deel van de gezinnen een oplossing om werk en gezin beter te kunnen combineren, maar helaas niet voor alle gezinnen die er op dit moment echt behoefte aan hebben”, zeggen beide gezinsorganisaties. 

Als sinds de start van de lockdownmaatregelen krijgen de Gezinsbond en de Ligue des familles heel veel bezorgde signalen van ouders over de moeilijke combinatie van thuiswerk en de zorg voor kinderen. Zeker gezinnen met jonge kinderen (baby’s, peuters en kleuters), alleenstaande ouders, gezinnen waar de opvang door één ouder moet gebeuren, pleeggezinnen en gezinnen waar de kinderen extra zorg nodig hebben omwille van een handicap getuigen dat het heel moeilijk is om hun gewone werkuren aan te houden.

“Deze gezinnen maken heel lange dagen om te kunnen werken en doen dat zelfs als de kinderen slapen of ze nemen noodgedwongen verlof. Intussen is het einde van de lockdown nog niet in zicht en het jaar is nog niet eens half weg. Voor deze ouders vroegen we een speciaal verlofstelsel dat ze ook deeltijds kunnen opnemen. We kregen daarvoor via een petitie massale steun, want op een week tijd kreeg de petitie 16.000 handtekeningen. Ze zijn immers met veel, de jonge ouders die eronder door aan het gaan zijn of al hun verlof aan het opnemen zijn”, zeggen de Gezinsbond en Ligue des familles.

Eindelijk antwoord van minister Muylle

Meer dan 4 weken na de officiële vraag kwam er een voorstel van Minister Muylle. Er komt geen speciaal verlof met een vergoeding die vergelijkbaar is met de regeling voor tijdelijke werkloosheid, maar de minister wil wel een geste doen naar alleenstaande ouders door het ouderschapsverlof voor hen tijdelijk uit te breiden. Tenminste, als dat voorstel goedgekeurd wordt door de regering.

“Dit is voor een deel van de gezinnen een oplossing: zij kunnen (deeltijds) ouderschapsverlof opnemen zonder dat dat hun rechten later dit jaar of wanneer de kinderen ouders zijn in het gevaar brengt. Maar er is nog veel onduidelijkheid. Wat met de vergoeding? Voor alleenstaande ouders is het net moeilijk om ouderschapsverlof te nemen omdat daar een stevig prijskaartje aan vasthangt. Wat met pleegezinnen en zelfstandigen die geen recht hebben op ouderschapsverlof? Ook kunnen enkel alleenstaande ouders er gebruik maken en is het geen oplossing voor veel andere gezinnen: pleegouders, zelfstandigen, ouders met baby’s, peuters en kleuters of koppels van wie een van de twee ouders buitenshuis werkt”, besluiten de gezinsorganisaties.

Damien Kremer

Damien Kremer

Persverantwoordelijke, Ligue des familles

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be