Gezinsbond blikt tevreden terug op Krokuskriebels: “Meer dan 56.000 deelnemers, beste editie ooit”
Krokuskriebels klokt af op meer dan 56.000 deelnemers (waaronder ook 2.000 tieners): “De honger van families om uit hun kot te komen was groot”
De Gezinsbond, FARO en de deelnemende musea blikken bijzonder tevreden terug op de tiende editie van Krokuskriebels. Bijna honderd musea in Vlaanderen en Brussel gooiden tijdens de krokusvakantie de deuren open voor families met kinderen. Het werd meteen de beste editie ooit: meer dan 56.000 deelnemers (kinderen en volwassenen samen) namen deel aan 1 of meerdere activiteiten, opmerkelijk is ook de hoge opkomst bij kleinere musea. “We zijn aangenaam verrast, want met de huidige coronamaatregelen was het voor de musea niet altijd eenvoudig om activiteiten in een veilige setting te organiseren. De honger van families met kinderen om uit hun kot te komen tijdens de krokusvakantie was duidelijk groot”, zegt de Gezinsbond.
Beste cijfers ooit, ook kleinere musea op vele momenten volgeboekt
Uiteindelijk namen 96 musea deel aan de tiende editie van Krokuskriebels, zes musea haakten in extremis af door de huidige coronamaatregelen. Maar boven alle verwachtingen werd deze editie met minder musea toch de beste ooit. Op basis van de cijfers die de musea doorspeelden, klokt Krokuskriebels af op minstens 56.628 deelnemers (kinderen en volwassenen tesamen, voorlopig cijfer). De vorige editie zat daar een goeie 4.000 deelnemers onder, met meer deelnemende musea, aldus de Gezinsbond.
Cijfers per provincie:
- Provincie Antwerpen: 8.577 deelnemers
- Provincie Limburg: 4.497 deelnemers
- Provincie Oost-Vlaanderen: 11.453 deelnemers
- Provincie Vlaams-Brabant: 10.743 deelnemers
- Provincie West-Vlaanderen: 10.132
- Brussel: 11.266 deelnemers
“Dit cijfer is zelfs nog een bescheiden minimumgetal. Niet alle musea registreerden de volwassen bezoekers of gaven enkel cijfers door van het aantal families en dus niet het aantal familieleden. Vooral opmerkelijk is het hoge aantal deelnemers bij kleinere musea. Daar waren vele tijdsloten helemaal volgeboekt, sommige musea registreerden dubbel zoveel bezoekers als bij vorige edities, andere musea ontvingen nog nooit zoveel kinderen in het museum. De honger van families om uit hun kot te komen was duidelijk heel groot”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.
Een paar reacties van enthousiaste, kleinere musea:
- Damiaanmuseum in Tremelo laat weten dat alle tijdsloten tijdens de Krokuskriebelsweek volledig waren ingevuld. “We registreerden ongeveer dubbel zoveel bezoekers als bij de vorige editie in 2018”
- Het Industriemuseum in Gent spreekt ook van een groot succes: “We waren elke dag uitverkocht en hoorden veel positieve reacties van de deelnemers. We hebben veel gezinnen die nog belden of mailden moeten teleurstellen, qua veiligheid konden we uiteraard niet boven de maximumcapaciteit gaan”
- Kazerne Dossin in Mechelen geeft aan dat ze nog nooit zoveel kinderen in het museum mochten ontvangen
- Gasthuismuseum Geel had dit jaar een aanbod naar kleuters en dat bleek een succesformule
- Letterenhuis in Antwerpen had geen bezoekers in de week voor Krokuskriebels, “maar tijdens de krokusvakantie was het alle hens aan dek”
- Museum M in Leuven spreekt van een overweldigend succes: “Deze editie is ver boven onze verwachtingen uitgestegen.”
- Museum van de Nationale Bank van België in Brussel spreekt van een overrompeling
- Natuurpunt Museum Turnhout heeft zelfs beslist om de activiteit nog te verlengen in de week na de krokusvakantie: “Heel veel tijdsloten zaten vol en de vraag was veel groter dan het aanbod.”
- Bakkerijmuseum Veurne ontwikkelde een alternatieve take-away workshop: een bokaal met ingrediënten om koekjes te bakken. “Via een QR-code kreeg je het recept en een video waar stap voor stap het maakproces werd uitgelegd. We verkochten maar liefst 150 bokalen!”
- Stadsmuseum Lokeren bedacht een wandeling in Lokeren met QR-codes: “503 kinderen en volwassenen gingen op stap in de binnenstad.”
Bijna 2.000 tieners voor de speciale tieneractiviteiten
In totaal vonden 33 activiteiten plaats die zowel tieners als hun ouders prikkelden. FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed, en BAMM! begeleidden 16 musea bij de ontwikkeling van een aanbod naar deze doelgroep.
“Voor musea is het niet evident om tieners te bereiken buiten de schoolcontext, ouders laten zich weleens ontvallen dat het niet altijd lukt om tieners mee te krijgen naar het museum. We zijn daarom zeer tevreden dat er ongeveer 2.000 tieners tussen 10 en 14 jaar deelnamen aan de tieneractiviteiten van Krokuskriebels. Zo vertelde KOERS, het museum van de Wielersport in Roeselare ons dat ze nog nooit zoveel tieners in het museum mochten ontvangen. Missie volbracht,” aldus Kurt Jacobs van de Gezinsbond.
Vernieuwde Krokuskriebels-app: bijna 2.600 unieke gebruikers
De app van Krokuskriebels kreeg een stevige update. Naast Brussel kon de app nu ook in Antwerpen en Gent gebruikt worden.
“Via de app kon je leuke plekken ontdekken in de buurt van het museum. De zoekroutes gidsten families langs parken, winkeltjes en geheime plekjes in de stad. We registreerden bijna 2.600 unieke gebruikers voor de app. Hier spreken we van een verdubbeling van de cijfers in vergelijking met de vorige editie, maar toen was de app wel alleen in Brussel te gebruiken”, besluit Kurt Jacobs.
- einde persbericht -
Over Krokuskriebels
Krokuskriebels wil families laten kennismaken met musea en hun aanbod. Krokuskriebels is, al voor de tiende keer, een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en andere partners en met steun van de Vlaamse overheid.
Meer informatie: www.krokuskriebels.be