Gezinsbond blij met aangekondigde indexering kinderbijslag
Volgens persagentschap Belga zouden de drie partijen die onderhandelen over een nieuwe Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Vooruit) in hun begrotingsakkoord hebben afgesproken om het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, opnieuw volledig te indexeren. Onder voorbehoud dat dit wordt bevestigd, reageert de Gezinsbond alvast erg tevreden. ‘Dit maakt voor heel veel gezinnen een belangrijk verschil’, zegt algemeen directeur Jeroen Sleurs.
Sinds de regionalisering van de kinderbijslag krijgen Vlaanderen, Brussel en Wallonië een dotatie van de federale overheid. Tijdens de Vlaamse begrotingsbesprekingen werd de voorbije jaren meermaals de kaasschaaf bovengehaald om een stuk van dat geld te gebruiken als sluitstuk. Koppels en alleenstaanden die kinderen hebben, boetten daardoor aan koopkracht in. Er wordt wat mist gespuid over de exacte omvang, maar de inlevering zou rond 1 miljard euro liggen, of zo’n 200 euro per kind per jaar. Ter vergelijking: dat is hetzelfde bedrag als de korting die huishoudens eenmalig kregen tijdens de energiecrisis.
De Gezinsbond reageerde de voorbije jaren scherp op deze besparingen. Gezinnen boetten aan koopkracht in niet omdat ze een groot vermogen hebben, in een groot huis wonen of in een dure auto rijden, maar omdat ze kinderen hebben. Daardoor sprak de gezinsorganisatie ook wel over het ‘Snoeipakket’ in plaats van het ‘Groeipakket’.
‘In onze contacten met politici van meerderheid en oppositie hebben we de voorbije jaren telkens opnieuw gepleit voor de indexering van het Groeipakket en de verhoging van de sociale toeslagen voor de meest kwetsbare gezinnen’, zegt algemeen directeur Jeroen Sleurs van de Gezinsbond. ‘Begin juli overhandigden we formateur Matthias Diependaele, Melissa Depraetere en Sammy Mahdi nog een voorstel om een en ander te financieren door verschuivingen binnen het budget van het Groeipakket in combinatie met de dotatie die Vlaanderen krijgt. Als het klopt dat het Groeipakket in de toekomst volledig wordt geïndexeerd, is dat een goede zaak voor alle gezinnen. Ook voor gezinnen in een kwetsbare positie. We hopen dat het uiteindelijke regeringsakkoord nog bijkomende maatregelen bevat voor deze laatste groep.’