Gezinsbond bestaat 100 jaar en lanceert feestcampagne: "Samen met gezinnen de toekomst verder uittekenen"

Gezinsbond lanceert feestcampagne met nieuwe en gekende activiteiten: caravantournee, feestmaand, grootschalig onderzoek, Reuzenhuis & Krokuskriebels

De Gezinsbond, ooit opgericht als de Bond der Talrijke Gezinnen, heeft vandaag in Aarschot het startschot gegeven van zijn jubileumjaar. De gezinsorganisatie bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021. Vandaag start een caravantournee door heel Vlaanderen, gezinnen kunnen ook deelnemen aan een prijzenwedstrijd. Later volgen nog een maand vol feestelijke activiteiten en een academische zitting. Ook het Reuzenhuis en het museumproject Krokuskriebels staan op de planning in het feestjaar. De hele feestcampagne richt zich op de toekomst en gezinnen krijgen een centrale rol: ze kunnen wensboodschappen overmaken of deelnemen aan een grootschalig onderzoek. “We willen tussen de gezinnen blijven staan en samen met hen de toekomst verder uittekenen”, zegt de Gezinsbond.

Feestcampagne met blik op de toekomst

De Gezinsbond laat zijn 100ste verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. Er wordt gevierd tot eind 2021, de hele feestcampagne richt zich op de toekomst. Gezinnen krijgen een centrale rol en kunnen de toekomst mee uittekenen. Heel het feestjaar kunnen gezinnen wensboodschappen schrijven, online via de feestwebsite of old school in een fles. Er komt ook een grootschalig onderzoek met ouders, kinderen en jongeren. De Gezinsbond verzamelt al dat materiaal en hangt het aan de grote klok.

“Mensen schrijven graag boodschappen en laten graag iets van zich horen als er iets te melden is. Mensen krijgen ook graag post, het creëert een gevoel van verbondenheid. Het leek ons een leuk idee om met wensboodschappen aan de slag te gaan. We horen graag wat gezinnen prikkelt, wat ze boeit, waar ze wakker van liggen of wat ze verlangen voor de toekomst. De boodschap, groot of klein, tussen verschillende generaties of over generaties heen, kan aan de Gezinsbond worden bezorgd. Later volgt er nog een grootschalig onderzoek met ouders, kinderen en jongeren”, zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.

Feestjaar met caravantournee, ook Reuzenhuis en Krokuskriebels komen terug

Vandaag start een caravantournee door heel Vlaanderen, een licht excentrieke postbode bedeelt flessenpost aan voorbijgangers en nodigt hen uit om een toekomstboodschap voor andere gezinnen achter te laten. De caravan staat dit jaar nog in Deurne, Antwerpen en Beveren. Volgend jaar volgen bijna 40 andere locaties over heel Vlaanderen.

Later in 2021 volgen nog een maand vol feestelijke activiteiten in de lokale afdelingen en een academische zitting. Ook een paar gekende projecten van de Gezinsbond zullen in het jubileumjaar – soms in een speciale vorm of feesteditie – worden ge(her)lanceerd. In het voorjaar 2021 verhuist de Gezinsbond ook nog naar zijn nieuwe locatie in de Arduinkaai in Brussel.

“Het Reuzenhuis komt terug! Als corona het toelaat, starten we in november in Antwerpen en Genk, in 2021 volgen dan nog andere locaties in Vlaanderen. Het is al sinds 2012 geleden dat we het Reuzenhuis nog opstelden. Naast de beleving in het fysieke huis, zal je ook virtueel het huis kunnen betreden. En ook Krokuskriebels staat op de planning in ons feestjaar. In februari 2021 kunnen families op een speelse en interactieve manier kennismaken met het aanbod in musea in gans Vlaanderen en Brussel. Verder maken we verder werk van de digitalisering van onze kinderoppasdienst, die verloopt ondertussen bijna volledig digitaal. Nieuwe generaties ouders staan op, en de Gezinsbond probeert – met respect voor zijn tradities - via vernieuwing en digitalisering helemaal mee te zijn,” zegt Jeroen Sleurs.

Al een hele eeuw in de bres voor gezinnen

De eerste sporen van de Gezinsbond zijn terug te vinden in augustus 1920, in de vorm van een heus manifest. Het is iets later, in 1921, dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden. 100 jaar later ijvert de Gezinsbond nog steeds voor een kind- en gezinsvriendelijke samenleving.

“Van bij het begin spitsten we ons vooral toe op basisbehoeften als een degelijke gezinswoning, een goed inkomen en betaalbaar openbaar vervoer. Vandaag volgen we heel wat maatschappelijke thema’s op de voet, waarbij de kindnorm een belangrijke leidraad is. Op de domeinen waar we expert zijn, willen we in de cockpit zitten om dingen in beweging te zetten. In honderd jaar tijd is het gezin ook enorm geëvolueerd, dus ook de Gezinsbond. Een thema dat we vandaag hoog boven op de agenda plaatsen, is armoede en sociale uitsluiting. We richten ons in ons jubileumjaar in het bijzonder tot gezinnen met kinderen in kwetsbare situaties. De zorg om wie het in onze samenleving moeilijk heeft, zit in ons DNA. Onze stichters wilden immers een menswaardig bestaan voor de toen zogenaamde kroostrijke gezinnen, na 100 jaar zetten we dat werk nog altijd verder voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel", zegt Frans Schotte, voorzitter van de Gezinsbond.

- Einde persbericht -

Nieuw boek: Toen geluk nog heel gewoon was

Dirk Musschoot, schrijver en journalist, heeft een boek geschreven over 100 jaar gezinnen in Vlaanderen. Aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes vertelt hij over de sleutelmomenten in de gezinsgeschiedenis van de voorbije honderd jaar. Het verhaal van de Gezinsbond komt er ook aan bod. Voor Dirk Musschoot was de honderdste verjaardag van de Gezinsbond een uitgelezen kans om ‘zijn’ verhaal te brengen over een eeuw gezinsleven in Vlaanderen. Het boek “Toen geluk nog heel gewoon was” is vanaf oktober te verkrijgen in de Standaard Boekhandel met tien procent korting voor leden van de Gezinsbond. Dirk Musschoot gaat ook op pad met een vertelvoorstelling over het boek.

Enkele weetjes en cijfers over de Gezinsbond op een rijtje

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2020 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 140 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be