Skip to Content
Gezinnen verbinden zich (online) met elkaar tijdens Week van de Opvoeding

Gezinnen verbinden zich (online) met elkaar tijdens Week van de Opvoeding

VCOK, EXPOO/Opgroeien en Gezinsbond hebben een alternatief programma klaar voor de Week van de Opvoeding

Van 16 tot 23 mei vindt de Week van de Opvoeding plaats. Deze campagne maakt ouderschap en het belang van opvoeden zichtbaar en bespreekbaar. In plaats van de vele activiteiten die normaal plaatsvinden, hebben initiatiefnemers VCOK, Gezinsbond en EXPOO/Opgroeien een alternatief programma klaar: ze dagen gezinnen uit om zich via een online game met elkaar te verbinden, elke dag vertellen bekende vloggers hoe ze naar opvoeding kijken, tot 28 mei kunnen ouders deelnemen aan een groot aanbod webinars en op 15 mei is er een speciale uitzending van Radio EXPOO.

“Opvoeden stopt niet in coronatijden en de huidige omstandigheden vragen veel van de opvoeders. Daarom hebben we een alternatief aanbod uitgewerkt, want een positieve boodschap zal iedereen deugd doen”, aldus de organisatoren.

Thema van de Week van de Opvoeding: Opvoeden is geen (wed)strijd

De Week van de Opvoeding zet elk jaar een maatschappelijk relevant thema in de kijker. Dit jaar koos het werkveld voor het thema ‘Opvoeden is geen (wed)strijd’.

“Elke ouder onthoudt andere dingen uit zijn of haar eigen opvoeding. De ene houdt van rust en regelmaat, de ander is meer van ‘go with the flow’. Elk kind heeft een eigen temperament, talenten en trekjes die ouders de gordijnen kunnen injagen. Het jaarthema is een warme oproep om de wedstrijd uit het opvoeden te halen en mild te zijn voor jezelf, je kind en de ouders om je heen. Zo creëer je verbinding en begrip,” zeggen de organisatoren.

Studio Sofa: gezinnen uitdagen om zich met elkaar te verbinden

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei worden alle gezinnen in Vlaanderen uitgedaagd om zich (online) met elkaar te verbinden. Ze moeten een gekke, grappige video maken en uploaden op Facebook. Op het einde van de dag worden alle inzendingen aan elkaar gemonteerd tot 1 leuke video. Zo zijn alle gezinnen tijdens de Week van de Opvoeding ook echt met elkaar verbonden. Das Box zorgt voor de concrete uitwerking van het online game.

“We spelen een online spel, waarbij alle deelnemers winnen. Want, plezier, verbinding en positiviteit staan voorop. We hopen dat veel gezinnen hun creativiteit en originaliteit gebruiken, wij zorgen op het einde van de dag voor de verbinding tussen alle gezinnen die hebben deelgenomen”, zeggen de organisatoren.

Bekende Vlamingen vloggen over opvoeding

Joris Hessels en Erika Van Tielen, Nina Mouton, Bruno Vanobbergen en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vloggen over opvoeden zonder wedstrijd, en geven op deze manier een inkijk in hun opvoeding, samen met twee minder bekende papa’s.

Joris Hessels: “Laat jezelf toe om het niet te weten. En zeg dat ook tegen je kind, dat je het soms niet weet. Want als kind dacht ik, volwassenen weten alles. Was dat even een desillusie, toen ik dan eindelijk volwassen werd.”

Wim Schotsmans (blogger bij Vaderklap): ‘Het is ok. We zijn allemaal aan het zoeken, we zijn allemaal ons best aan het doen. Wees maar mild voor jezelf. We zijn maar mensen, met onze eigen twijfels, fouten, vragen en idealen. En dat is helemaal ok.”

Webinars voor gezinnen, post-its om anderen te bedanken

Tot 28 mei kunnen ouders deelnemen aan verschillende webinars. Deze online lezingen vervangen het aanbod van lezingen en workshops die anders op het programma staan. Dankzij het breed openstellen van de vele initiatieven die al lokaal gepland waren, komen er thema’s aan bod voor ouders van kinderen met verschillende leeftijden.

De organisatoren stellen ook (digitale) post-its ter beschikking. Die kunnen gebruikt worden om de kinderen of andere opvoeders te bedanken, een compliment te geven of te vragen hoe het echt met hen gaat: “Opvoeden doe je niet alleen. Hoe belangrijk dat netwerk van familie, vrienden, kinderopvang, school, jeugdbeweging, sportclub, Huis van het Kind… wel is, was afgelopen weken meer dan ooit duidelijk. Het is vaak pas als je iets moet missen, dat je beseft hoe waardevol het wel is”, zeggen de organisatoren.

Radio EXPOO

Op vrijdag 15 mei van 11 tot 12 uur kunnen ouders luisteren naar een speciale uitzending van Radio EXPOO over de Week van de Opvoeding. Centrale gast is Nina Mouton, auteur van ‘Mild ouderschap’ en psycholoog. Professor Bart Soenens (UGent) vertelt over het belang van ‘verbonden zijn’ in de opvoeding. Imke Van Herrewegen, psycho-pedagoog bij Kind en Gezin, heeft het over het perfectionisme dat ouders zichzelf soms opleggen. Ook jongeren uit de jeugdhulp getuigen over hoe zij hun opvoeding ervaren. Na de uitzending stelt de Opvoedingslijn haar splinternieuwe chat een uurtje extra open voor vragen van ouders.

Contacteer ons
Nele Wouters
Nele Wouters Woordvoerder, Kind en Gezin, Opgroeien
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel