Gezinnen lopen honderden euro's mis door ingewikkelde energiefactuur
De Gezinsbond pleit in een opiniestuk voor een eenvoudigere energiemarkt en duidelijke energiefactuur.
Een op de vier gezinnen vergelijkt nooit energieprijzen. Dat toonde de Gezinsbarometer, een representatieve bevraging van de Gezinsbond. Om het goedkoopste contract te vinden, wordt aangeraden om minstens één keer per jaar te vergelijken. 'Vereenvoudig de energiemarkt zodat het overzichtelijk blijft. Er zijn te veel verschillende contracten per energieleverancier en dat zorgt voor steeds meer keuzestress', zegt Ivo Mechels, algemeen voorzitter van de Gezinsbond.
De vrije markt is een doolhof
Sinds 2003 is er in Vlaanderen een vrije energiemarkt. In 2007 volgde de rest van België. Die vrije markt zou de prijzen drukken, maar dat lijkt meer dan twintig jaar later niet het geval. Als je goed de prijzen vergelijkt, kan je tot 600 euro besparen. Toch doen gezinnen het te weinig. Door de wildgroei aan energiecontracten is het te ingewikkeld om het goedkoopste en beste energiecontract te kiezen. Dat moet voor de Gezinsbond veranderen.
'Er zijn prijsvergelijkers om energiecontracten te vergelijken. Maar zo krijg je maar liefst 54 gas-, 79 elektriciteits- en 61 teruglevercontracten te zien. Zelfs voor energie-experten is die vrije energiemarkt een doolhof. En als je dan via een prijsvergelijker een goed contract vindt, is het een evengrote uitdaging om datzelfde contract op de website van de energieleverancier te vinden', vertelt Mechels.
Om de energiemarkt te vereenvoudigen, heeft de Gezinsbond een aantal voorstellen voor de nieuwe Vlaamse regering, en de volgende federale regering.
- Beperk het aanbod van energieleveranciers in de prijsvergelijkers tot een aantal basiscontracten.
- Verplicht energieleveranciers om die basiscontracten duidelijk weer te geven op de website.
- Maak de energiefactuur eenvoudiger zodat de opdeling duidelijk is.
- Een eengemaakt distributietarief (leveringskost) voor Vlaanderen.