Gezinnen hebben weinig vertrouwen in gemeentebestuur
Nieuwe resultaten Gezinsbarometer: wat verwachten en vinden gezinnen van hun gemeentebestuur?
In zijn nieuwste Gezinsbarometer bevroeg de Gezinsbond een representatief staal van 1.011 gezinnen met kinderen tussen 0 en 18 jaar naar hun houding tegenover hun lokaal bestuur. Dat leverde opvallende resultaten op. Het merendeel van de gezinnen heeft weinig tot geen vertrouwen in hun gemeentebestuur. Gezinnen voelen zich er wel thuis en zijn best tevreden over de kindvriendelijkheid. Er is ook veel bereidheid om te gaan stemmen op 13 oktober.
Gezinnen hebben weinig vertrouwen in hun gemeentebestuur
Het lokale niveau staat het dichtst bij de burger. Of dat zou het toch moeten zijn. Uit deze bevraging blijkt dat ook in de gemeente een grote kloof bestaat tussen gezinnen en het lokale bestuur. Slechts 39% van de gezinnen geeft hun vertrouwen in het gemeentebestuur een zeven of meer op tien. En maar 24% voelt zich betrokken bij het beleid in de gemeente. Daartegenover wil 48% meer betrokken worden. Een duidelijk signaal voor de aankomende gemeentebesturen.
Weginfrastructuur voor fietsers en voetgangers topprioriteit
Ondanks het lage vertrouwen in het gemeentebestuur, wonen gezinnen graag waar ze wonen. 72% geeft aan zich thuis te voelen in hun gemeente, en 62% vindt de gemeente best wel kindvriendelijk. Men ziet wel nog veel marge voor verbetering en heeft ook uitgesproken ideeën over wat er beter kan. In de open vragen sprokkelde de Gezinsbond zo meer dan 600 voorstellen. Die gingen vooral over veiligere fiets- en voetpaden, meer speeltuinen- en speelinfrastructuur, autovrije straten en zones, en tot slot meer kinderopvangmogelijkheden.
‘Dat sluit ook aan bij de prioriteiten. Als de Gezinsbarometer aan gezinnen vraagt waar hun gemeentebestuur op moet inzetten, staat weginfrastructuur voor fietsers en voetgangers bovenaan (49%). Op de tweede plaats volgt meer groen en natuur (38%), en op drie betaalbaarheid van wonen (31%)', vertelt Ivo Mechels, voorzitter van de Gezinsbond.
Grote bereidheid om te gaan stemmen
In oktober moeten we niet meer verplicht naar het stemhokje. Op de vraag of men van plan is om toch te gaan, antwoordde het overgrote merendeel ja. Bij de respondenten die in de stad wonen geeft 94% aan dat ze zullen gaan stemmen, en heeft 4% nog niet beslist. Bij respondenten op het platteland geeft 76% aan te gaan stemmen, en is 20% nog aan het twijfelen. Respondenten in de stadsrand of de dorpen zitten daartussenin.
‘De inhoud van de Gezinsbarometer geeft richting aan ons beleidswerk. We hopen dat deze resultaten ook een meerwaarde kunnen betekenen voor de nieuwe gemeentebesturen. Door gezinnen actiever te betrekken en meer naar hun ideeën te luisteren, kan het vertrouwen hersteld worden. Gezinnen hebben erg uitgesproken meningen over wat er beter kan in hun gemeente’, besluit Mechels.
De Gezinsbond laat nog weten dat ze in de aanloop naar de verkiezingen nog extra cijfers publiceren. Dit verhaal wordt dus zeker vervolgd.
Over het onderzoek
De Gezinsbarometer wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville en is gebaseerd op een representatief onderzoek bij meer dan 1.000 Vlaamse gezinnen met inwonend(e) kind(eren) tussen 0 en 18 jaar. De resultaten zijn gewogen naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Alle interviews werden online afgenomen via een gesloten toevalssteekproef uit het Bpact Panel, waarbij enkel personen met een persoonlijke code geldig konden deelnemen aan het onderzoek.