Gefaseerde doorstart van de kinderopvang: reactie Gezinsbond

Reactie van de Gezinsbond op de gefaseerde doorstart van de kinderopvang (draaiboek Kind en Gezin)

Om een gefaseerde doorstart van de kinderopvang mogelijk te maken, heeft Kind en Gezin een draaiboek uitgewerkt. Gezinsbond nam het draaiboek onder de loep en is tevreden. Over de schoolopvang is evenwel nog geen duidelijkheid. De Gezinsbond hoopt dat er daarover op korte termijn duidelijkheid komt. De Gezinsbond pleit ook voor een lokaal en toegankelijk infopunt waar ouders met al hun vragen terechtkunnen over opvang van baby’s en peuters en op schoolvrije uren. Waar geen lokaal loket is, zou er nu dringend een infopunt voor ouders moeten komen.

“Blij dat meer ouders gebruik kunnen maken van opvang Kind en Gezin”

“We zijn blij dat vanaf volgende week meer ouders opnieuw gebruik zullen kunnen maken van de opvang van Kind en Gezin. Naast de ouders in essentiële sectoren en kwetsbare gezinnen komen er nu nieuwe gezinnen in aanmerking. Dat zijn in eerste instantie gezinnen waar minstens één ouder buitenshuis werkt en alleenstaande telewerkende ouders. Vanaf 18 mei kunnen alle ouders weer terecht in de opvang. Dat is hoognodig. Veel ouders willen terug aan de slag zonder tegelijk ook de kinderen op te vangen. Die combinatie is loodzwaar en vaak onhaalbaar. We rekenen op soepelheid en begrip van de opvang en de ouders om binnen de gezondheids- en kwaliteitsvoorschriften samen te bekijken hoe er zo goed mogelijk beantwoord kan worden aan de opvangnoden van de ouders. Het is ook een logische beslissing om zolang de coronamaatregelen gelden ouders geen vergoeding aan te rekenen voor een afwezigheidsdag van hun kind in de opvang”, zegt de Gezinsbond.

Graag ook duidelijkheid over schoolopvang

“Voor de schoolopvang vragen we op korte termijn duidelijkheid, want we weten niet of de regels die gelden voor de opvang van Kind en Gezin ook voor de noodopvang op school zal gelden. En wat met de buitenschoolse opvang die niet onder regelgeving van Kind en Gezin valt? Voor ouders moet het ook duidelijk zijn waar ze terechtkunnen voor hulp bij opvangvragen. De lokale overheden die nog geen lokaal loket hebben, zouden een laagdrempelig infopunt moeten voorzien”, besluit de Gezinsbond.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be