Enquête bij 13.000 Vlamingen: natuur maakt fitter, positiever en gelukkiger

Eerste enquête naar de invloed van de natuur op het welzijn van de mens

De natuur maakt fitter, positiever en gelukkiger. Dat blijkt uit de eerste Vlaamse enquête naar de invloed van de natuur op het welzijn van de mens, waar 13.000 Vlamingen aan deelgenomen hebben. 80% van respondenten verklaart dat ze zich fitter, positiever, meer ontspannen of gelukkiger voelen nadat ze in het groen zijn geweest. De bevraging over natuur en gezondheid werd georganiseerd door Universiteit Antwerpen en INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) in samenwerking met Natuurpunt en CM. De enquête werd verspreid in de periode maart - mei via De Standaard, de Gezinsbond, CM, Domus medica, het INBO, de Universiteit Antwerpen, Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Bijna alle respondenten vinden het belangrijk voor hun gezondheid om de natuur in te trekken. Tegelijk blijkt ook voor de helft van de respondenten dat ze niet dagelijks of wekelijks in de natuur komen, maar slechts maandelijks. Mensen gaan vooral naar buiten om te bewegen (41%) en om rust en stilte te vinden (22%). Ook het opzoeken van gezonde lucht, de esthetische ervaring in de natuur en tuinieren werden meermaals aangehaald als reden om naar buiten te gaan. Belangrijkste redenen om niet naar buiten te gaan zijn gebrek aan tijd en het weer, maar ook de afwezigheid van natuur in de woonomgeving.

Deze verkennende enquête leert ons dat velen zich bewust zijn van de gezondheidsvoordelen die een natuurlijke omgeving biedt. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om natuurbeleving te integreren in het dagelijkse leven. INBO en Universiteit Antwerpen zullen de data nader bestuderen voor een diepere analyse.

Benno Geertsma

Beleidsmedewerker Natuurpunt

Kurt Jacobs

PR coördinator, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be