En wie gaat dat betalen?

Naar aanleiding van de versoepelingen van de quarantaineregels op school schreven wij een opiniestuk. Daarin vraagt de Gezinsbond aan de bevoegde ministers om, in het licht van de soepelere quarantaineregels, alsnog over de brug komen met een financiële tegemoetkoming voor het gebruik van zelftesten en dit gekoppeld aan een duidelijke teststrategie. Zo niet zijn deze nieuwe quarantaineregels een maat voor niets.

Je kon er de laatste dagen niet omheen: scholen en gezinnen kreunen onder de bestaande quarantaineregels die sommige kinderen dagenlang van school houden. “Mijn dochter is al 6 weken niet meer naar school kunnen gaan. Niet alleen maak ik me zorgen over haar leerachterstand, maar de quarantaine combineren met het thuiswerken blijft bovendien enorm vermoeiend. We hebben het zo stilaan wel gehad.”, getuigde een bezorgde mama bij ons.

De noodkreet was gelukkig te horen tot op het Martelarenplein waar na overleg tussen de onderwijspartners en minister Weyts een hoopgevend advies uit de bus kwam. Er komt wel degelijk een broodnodige versoepeling van de regels waarbij enkel kinderen die besmet zijn of die symptomen vertonen nog thuis moeten blijven.

Maar helaas wordt er voorlopig geen gehoor gegeven aan een andere verzuchting die gezinnen hebben en waar wij met de Gezinsbond nochtans al even op dezelfde nagel slaan. Met name over het kostenplaatje van de teststrategie. Want wie gaat dat betalen?

Hoe logisch de minister het vindt dat de kosten en de verantwoordelijkheid van het (zelf)testen bij de gezinnen komen te liggen, zo onlogisch en onrechtvaardig vinden deze gezinnen dat zelf. De signalen die ons bereiken zijn overdonderend. Oordeelt u vooral zelf: Een wekelijkse zelftest (tegen 4 euro per zelftest) voor een gezin met twee ouders en twee kinderen komt op 64 euro per maand extra. Reken daarbij de stijgende energieprijzen en dit in combinatie met de niet volledige indexering van de kinderbijslag. Je zou voor minder aan de alarmbel trekken.

Zeggen dat dit een kwestie is van “nog even op de tanden bijten” is ronduit hallucinant. Gezinnen bijten hun tanden stuk op het dagelijkse vraagstuk dat zich voor hen presenteert: Mag mijn zoon of dochter naar school? Hoe organiseer ik goede opvang voor mijn kinderen? Kan ik dan zelf nog blijven werken? Wanneer moet mijn kind een PCR-test ondergaan? Hoe betrouwbaar is een zelftest nu? Heb ik recht op een gratis test?

Vooral dat laatste stoot ons als Gezinsbond tegen de borst. Wij zijn van mening dat de kosten van die testen niet zomaar terecht mogen komen op de schouders van de ouders. Naast de betaalbaarheid van deze testen maken wij ons ook grote zorgen over de haalbaarheid van het testen. Er is op dit moment nog te veel onduidelijkheid over de teststrategie en het gebruik van zelftesten. Steeds meer kritische stemmen gaan op over de wezenlijke verschillen in het doeltreffend opsporen van de Omikron-variant door een zelftest en een PCR-test. En ook in prijs verschillen beiden enorm. Welke wordt dan gebruikt als norm? Ook daar tasten gezinnen in het duister. En dit terwijl ze langs alle kanten opgeroepen worden “om zoveel mogelijk te testen” en “hun verantwoordelijkheid te nemen”.

Om ervoor te zorgen dat die oproep niet in dovemansoren valt, vraagt de Gezinsbond de bevoegde ministers om, in het licht van de soepelere quarantaineregels, alsnog over de brug komen met een financiële tegemoetkoming gekoppeld aan een duidelijke teststrategie. Zo niet zijn deze nieuwe quarantaineregels een maat voor niets.

Het water staat de gezinnen al even aan de lippen. Maak testen op een laagdrempelige manier beschikbaar voor elk van hen. Want wie gaat dat betalen? Op die prangende vraag krijgen gezinnen geen antwoord. En laat dat net in deze moeilijke tijden een vraag zijn die door ieders hoofd spookt.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

[email protected]

www.gezinsbond.be