Eenmalige premie voor eigenaars zonnepanelen: "Blij met tegemoetkoming, maar wellicht onvoldoende voor veel gezinnen"

De Gezinsbond is blij met deze financiële tegemoetkoming, maar vreest dat veel gezinnen op meer hadden gehoopt

De beslissing van het Grondwettelijk Hof omtrent de terugdraaiende teller heeft grote gevolgen voor gezinnen. Nu heeft Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd dat er een eenmalige compensatie komt. De Gezinsbond is blij met deze financiële tegemoetkoming, maar vreest dat veel gezinnen op meer hadden gehoopt: "Gezinnen die zonnepanelen combineerden met een warmtepomp of grote gezinnen die minder flexibel kunnen inspelen op hun energiegebruik, kunnen met een eenmalige compensatie zwaar verliezen", zegt de Gezinsbond.

"Minister Demir voorziet een compensatieregeling die een financieel rendement van 5 procent op zonnepanelen garandeert. De berekening zal geval per geval gebeuren. We zijn blij dat er een financiële compensatie wordt voorzien, maar de investeringsbeslissing van gezinnen was niet gebaseerd op een eenmalige compensatie. Wie milieubewust zonnepanelen combineerde met bijvoorbeeld een warmtepomp, had de terugdraaiende teller nodig om beide investeringen te verantwoorden. Elektriciteit is zwaar belast met extra kosten. Zonnepanelen maakten die investering rendabel. Ook grote gezinnen die minder flexibel kunnen inspelen op hun energiegebruik, zullen met een eenmalige premie zwaar verliezen", zegt Pieter Ledeganck van de Gezinsbond.

Contacteer ons
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen  van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van 12.500 vrijwilligers en 140 personeelsleden. 220.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.

Meer informatie: www.gezinsbond.be


De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel