Een op tien Vlamingen niet klaar voor elektronische dienstencheques

Gezinsbond pleit voor offline alternatieven voor wie niet mee kan in het digitaal verhaal

Een op de tien Vlamingen maakt geen enkel gebruik van online dienstverlening. In die groep zitten vooral 65-plussers en mensen met een lager inkomensniveau. Ze vallen terug op de offline dienstverlening, of wanneer die ontbreekt, vallen ze uit de boot. Dat blijkt uit de resultaten van de Imec Digimeter die jaarlijks in kaart brengt hoeveel Vlamingen online actief is, wat hun profiel is en hoe ze zich daarbij voelen.

Hoewel het online gebruik in de samenleving toeneemt, en voor drie op de vier van de Vlamingen ‘het nieuwe normaal is’, wordt het alsmaar duidelijker dat er een groep is die achterblijft. De Imec Digimeter 2022 bevestigt opnieuw wat we al langer weten, maar waar de overheid niet voldoende rekening mee houdt: een op de tien Vlamingen is niet klaar voor online dienstverlening. Het is aan de overheid om ook voor die 10% hun dienstverlening toegankelijk te maken. Door het probleem te ontkennen wordt de digitale kloof niet gedicht.

Minister Jo Brouns ​ kondigde in januari aan dat er vanaf 2025 enkel nog elektronische dienstencheques zijn. De Gezinsbond stelt zich vragen bij die timing en hoopt dat de minister nog bereid is tot verder overleg. We zijn uiteraard voorstander om het gebruik van elektronische dienstencheques te stimuleren op voorwaarde dat er een papieren alternatief mogelijk blijft. Zeker nu we weten dat heel wat van de gebruikers 65-plussers zijn. Hen verplichten om volmachten te verlenen aan hun kinderen of buren, iets wat de minister als begeleidende maatregel voorziet, kan niet de bedoeling zijn. Zo creëer je afhankelijkheid in plaats van de autonomie te stimuleren.

De Gezinsbond neemt ook het heft in eigen handen om mensen digitaal vaardig te maken. Met 'Veilig online', in samenwerking met Child Focus, organiseren we webinars en lokale vormingen. We moeten als samenleving beseffen dat de digitalisering voor veel mensen te snel gaat. Hoewel heel wat mensen op de digitale trein willen springen, moeten we ook zorg dragen voor de achterblijvers. En dat zijn niet alleen ouderen want ook Vlaamse jongeren zijn minder vertrouwd met digitale toestellen dan van hen wordt verwacht. We vragen dus een offline alternatief voor de elektronische dienstencheques én voor alle andere overheidsdiensten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be