Een op drie gezinnen komt niet rond zonder groeipakket

Het groeipakket - de vroegere kinderbijslag - is een noodzakelijke toevoeging voor het gezinsinkomen. Meer dan een op drie gezinnen geeft zelfs aan niet rond te komen zonder. ​ Dat blijkt uit een studie van Bpact en Indiville in opdracht van de Gezinsbond. Bijna een op de drie gezinnen in Vlaanderen vreest geen financiële buffer te hebben om deze crisis door te komen.

'De kinderbijslag is geen extraatje voor gezinnen, maar een noodzakelijke steun om het hoofd boven water te houden', zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.

Financiële situatie

Voor 55% van de gezinnen is de financiële situatie achteruitgegaan in de periode van mei tot november 2022. Een op drie gezinnen geeft aan bang te zijn voor de financiële toekomst. Daarbij is voor een op drie gezinnen een onverwachte uitgave van 1.000 euro al zeer moeilijk. Ook nadenken over hun financiële toekomst lijkt voor weinig gezinnen (38%) rooskleurig. En wie kinderen heeft maakt zich overduidelijk nog meer zorgen over hun financiële situatie. En het aantal kinderen doet die bezorgdheid ook groeien. Kinderen zijn onze toekomst. De steun die het groeipakket biedt, is dan ook noodzakelijk. Daarom is meer dan 60% ook voor de koppeling van het groeipakket aan de spilindex. Bij leden van de Gezinsbond gaat het zelfs over acht op tien.

Belang groeipakket

Deze bevraging focuste in belangrijke mate op het groeipakket en wat dat voor het gezinsinkomen betekent. Het gros van de gezinnen voegt het bedrag van het groeipakket bij het algemene gezinsinkomen. Zo’n 12 procent spaart hiermee voor de toekomst van de kinderen en 20 procent gebruikt het geld voor specifieke kosten voor de opvoeding. Ruim een derde geeft aan niet te kunnen rondkomen zonder het groeipakket. Vóór de huidige financiële crisis was dat nog een op de vijf. Het groeipakket is dus geen extraatje voor gezinnen maar een noodzakelijke steun om het hoofd boven water te houden.

Resultaten bevraging groeipakket uit ledenmagazine De Bond
Resultaten bevraging groeipakket uit ledenmagazine De Bond

Wat kost een kind?

Dat kinderen geld kosten, weten we allemaal. Maar hoeveel geld, dat weten de meeste Vlamingen niet. Uit deze bevraging blijkt dat zeven op de tien gezinnen in Vlaanderen – waarvan verrassend veel leden van de Gezinsbond – geen enkel idee hebben over de opvoedingskost van kinderen, zonder daarbij rekening te houden met opvang, school en medische kosten. Het belang van het groeipakket kan dus zelfs onderschat worden. 'Hoog tijd om het te koppelen aan de spilindex', besluit de Gezinsbond.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be