Een jaar Gezinsbarometer: waar liggen gezinnen van wakker?

Een jaar geleden introduceerde de Gezinsbond de Gezinsbarometer, waarmee de gezinsorganisatie driemaandelijks een representatief staal van gezinnen in Vlaanderen bevraagt. Wat houdt hen bezig? Waar liggen ze van wakker? Waar maken ze zich zorgen over? ‘Nu het jaar rond is, blikken we terug op de meest opvallende bevindingen en hoe het sentiment doorheen het jaar verschoven is. De Gezinsbarometer toont dat sommige gezinnen het extra moeilijk hebben’, vertelt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.

Gezinsbarometer
Gezinsbarometer

Gezinnen zijn relatief tevreden

Over het algemeen zijn de gezinnen in Vlaanderen redelijk tevreden. Globaal geven gezinnen op hun welbevinden vandaag een score van 6,8 op 10. Doorheen het jaar fluctueerde dit tussen 6,9 en 6,5. Maar achter dat gemiddelde schuilen grote verschillen. De Gezinsbarometer peilt namelijk naar het welbevinden op vijf domeinen: inkomen, relatie en welzijn, woonkwaliteit, toekomst van de kinderen en de combinatie gezin en werk. De grootste tevredenheid zien we (gemiddeld) bij het domein welzijn en relaties, en het domein ​ dat peilt naar de woonsituatie: deze staan op 7,3 op 10. Over inkomen zijn gezinnen heel wat meer bezorgd: de score blijft laag staan met 5,8 op 10, gevolgd door het vertrouwen in de toekomst van de kinderen: 6,5 op 10.

De Gezinsbarometer toont dat sommige gezinnen het extra moeilijk hebben. Zodra een gezin bijvoorbeeld zorg opneemt, tuimelt het domein inkomen onder de 5/10. Ook alleenstaande ouders staan financieel onder druk: 62% is ontevreden met de eigen financiële situatie, 30% ​ beschikt over géén spaarreserve en 52% geeft aan moeilijk rond te komen. Veel mensen maken zich ook zorgen om de toekomst. Zo geeft bijvoorbeeld 73% van de respondenten aan dat ze vrezen dat risicovolle stoffen de toekomstige generaties zullen beïnvloeden.

Wat brengt de Gezinsbarometer in kaart?

Naast de domeinen die bij elke editie bevraagd worden, kiest de Gezinsbond ook telkens een thema waarop de bevraging dieper ingaat.

‘Zo leert de Gezinsbarometer ons dat veel gezinnen door de bomen het bos niet meer zien als het over de renovatieverplichting en de energiemarkt gaat. En dat 7 op 10 fietsende kinderen gevaarlijke kruispunten moeten oversteken op weg naar school. Of dat 1 op 3 gezinnen niet rond zou komen zonder het groeipakket’, vertelt Sleurs.

Ook betaalbare en goede baby- en peuteropvang blijft een speerpunt. 44% van de respondenten vindt die opvang te duur en onvoldoende beschikbaar. En voor 23% is de voor- en naschoolse opvang te duur of zelfs onbetaalbaar, terwijl veel gezinnen aangeven dat ze er wel nood aan hebben.

Het vrijwilligersengagement van gezinnen

In onze jubileumeditie bevroeg de Gezinsbond gezinnen naar hun engagementen naast het gezin en werk, en interesse in activiteiten in de eigen buurt. En ook hier toont de Gezinsbarometer opnieuw verrassende resultaten. Zo geeft 1 op 3 respondenten aan dat ze een vrijwilligersengagement opnemen. En 46%(!) geeft aan interesse te hebben om deel te nemen aan georganiseerde beweegactiviteiten in eigen buurt.

Wat brengt de toekomst?

De Gezinsbarometer bezorgde veel nieuwe inzichten die maken dat de Gezinsbond beter dan ooit tevoren de belangen van gezinnen kan capteren en aankaarten bij het beleid. Nog al te vaak zijn gezinnen op zichzelf aangewezen om problemen op te lossen of uit te zoeken hoe ze aan voorwaarden of verplichtingen moeten voldoen.

‘De komende maanden zullen heel wat politieke keuzes gemaakt worden die onze samenleving voor jaren zullen beïnvloeden. Met onze schat aan informatie en ervaringen reiken we vandaag al de hand uit naar de beleidsmakers van morgen, om samen te timmeren aan een gezinsvriendelijke samenleving in Vlaanderen’, besluit Sleurs.


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be