Een gezinsvriendelijke arbeidsdeal?

Vandaag werden de knopen in de arbeidsdeal van de federale regering doorgehakt. Met deze deal wil de regering niet alleen meer mensen aan het werk krijgen, maar ook de arbeidsvoorwaarden verbeteren. De Gezinsbond staat achter de doelstelling om meer mensen aan het werk te krijgen, op voorwaarde dat het gaat over kwaliteitsvol en werkbaar werk dat combineerbaar is met het gezinsleven. Om dat te realiseren is een gezinsvriendelijke arbeidswetgeving erg belangrijk. Of de arbeidsdeal ook echt gezinsvriendelijk zal zijn, zal echter ook afhangen van de praktijk in de bedrijven.

Werk is combineerbaar met het gezin als de werkuren voldoende voorspelbaar zijn, maar ook op voorwaarde dat de werknemer het recht heeft om onverwachte gezinsgebeurtenissen het hoofd te bieden. De federale regering schuift in haar arbeidsdeal een aantal voorstellen naar voren waarmee zij gezinsvriendelijke en werkgeversflexibiliteit met elkaar wil verzoenen. De Gezinsbond reageert dus gemengd positief over: 

  • recht op deconnectie (niet bereikbaar moeten zijn voor je werkgever buiten je werkuren, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden) 
  • meer mogelijkheden om werkweek in te vullen (bv. een korte werkweek met vier lange dagen in plaats van vijf standaarddagen; afwisselend een korte en een lange werkweek in functie van bv. co-ouderschap...)
  • sneller zicht op het dienstrooster voor mensen met variabele uren
  • betere afspraken en bescherming voor platformwerkers, zodat zij voldoende sociale rechten opbouwen en voldoende voorspelbaarheid hebben inzake inkomen en arbeidsuren.

Deze maatregelen kunnen een positief verschil maken als ze in de organisaties en bedrijven in overleg en akkoord met de werknemers worden ingevoerd, en ze geen dode letter blijven. Dat is en blijft echter een belangrijke voorwaarde. Wij herhalen dat de arbeidsdeal maar gezinsvriendelijk kan zijn, als de deal de werkuren voldoende voorspelbaar maakt en toch ruimte laat voor flexibiliteit in functie van het gezin.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be