Gezinsbond vraagt dringend meer middelen voor betere kinderopvang

De Pano-reportage 'Crèche in crisis' legt de pijnpunten in onze kinderopvang bloot. De Gezinsbond vraagt dringend meer middelen voor een betere kinderopvang.

De laatste Pano-reportage ‘Crèche in crisis’, spreekt boekdelen. Onze kinderopvang, één van dé basisvoorzieningen voor jonge gezinnen en noodzakelijke voorwaarde om te kunnen gaan werken, zit in een crisis. Om de kwaliteitsproblemen aan te pakken hebben we meer kinderbegeleiders nodig, terwijl we met een groot tekort zitten. Hoe dit op te lossen? Zeker niet door de kwaliteitsvoorwaarden in de kinderopvang te verlagen. We hebben net beter opgeleide en ondersteunde kindbegeleiders nodig, die minder kinderen tegelijk moeten begeleiden dan nu het geval is. Dat is de enige weg om uit deze crisis te geraken.

De Vlaamse Regering beloofde in haar Septemberverklaring 100 miljoen euro extra voor de kinderopvang per jaar. Dat geld was een antwoord op de knelpunten die de Gezinsbond al sinds lang aankaart en die ook in het eindrapport stonden van de Parlementaire onderzoekscommissie voor veiligheid in de kinderopvang. Toch is dit bedrag verre van voldoende om alle problemen waar de kinderopvang mee kampt op te lossen. De aanpak van deze crisis vereist een veelvoud van die 100 miljoen euro. De Gezinsbond krijgt veel reacties van ongeruste jonge ouders. Voor zowel de ouders als kinderen zorgt de onzekerheid voor stress.

Momenteel werkt Hilde Crevits, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, samen met alle betrokkenen aan een toekomstplan op korte, middellange en lange termijn. De Gezinsbond vraagt dat de Vlaamse Regering voor dit toekomstplan voldoende middelen voorziet bij de volgende begrotingscontrole. Daarbij zijn volgende zaken cruciaal:

  • concrete stappen in de richting van de verlaging van de begeleider-kindratio
  • de verbetering van de ondersteuning en de opleiding van de kindbegeleiders
  • de beschikbaarheid van een stabiele en betaalbare opvangplaats voor ieder gezin op korte termijn

'Het wordt dringend tijd dat we bij de organisatie van onze Vlaamse kinderopvang meer rekening houden met wat kinderen aankunnen en gezinnen nodig hebben', besluit Lutgard Vrints, beleidsmedewerker van de Gezinsbond.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be