De Gezinsbond vraagt snelle organisatie noodopvang en tijdelijke werkloosheid voor wie geen opvang vindt in de paaspauze

Voor veel ouders dreigen de strengere coronamaatregelen de druppel te worden die de emmer doet overlopen, merkt de Gezinsbond, zeker met de langere paasvakantie voor de deur. ‘We proberen bij de ouders begrip te creëren voor die strengere maatregelen nu blijkt dat ook het aantal besmettingen bij kinderen stijgt, maar we vragen ook aan de overheden om zich niet te verliezen in politieke discussies over bevoegdheden en strikte, bureaucratische interpretaties als het bijvoorbeeld gaat over tijdelijke werkloosheid voor ouders die geen opvang vinden. We roepen alle betrokkenen op om snel te schakelen en de subsidies voor noodopvang efficiënt te gebruiken’, zegt Jeroen Sleurs van de Gezinsbond.

 

De Gezinsbond vraagt om een evenwicht tussen maatregelen die noodzakelijk zijn voor de volksgezondheid, en voldoende ondersteuning die maakt dat de druk op kinderen en ouders niet te groot wordt.

Wie zijn werk niet kan combineren met de zorg voor zijn (pleeg)kinderen, ongeacht of dat telewerk is of een job buitenshuis, moet een opvangoplossing hebben. Jeroen Sleurs: ‘De eerste lockdown was een nachtmerrie voor ouders die de opvang van kinderen moesten combineren met werk. We begrijpen de beslissing om de paasvakantie te verlengen en de oproep van de Vlaamse overheid aan ouders om te zoeken naar alternatieven voor de buitenschoolse opvang. Dat is nodig om contacten tussen kinderen te beperken, maar er moet ook een oplossing zijn voor wie die opvang wél nodig heeft. Er worden voorrangsregels gehanteerd, waardoor heel wat kinderen niet meer terecht kunnen in de buitenschoolse opvang.

We rekenen erop dat de lokale besturen de verlenging van de subsidies voor noodopvang overal waar nodig zullen inzetten. Die subsidiemogelijkheid werd tijdens de vorige schoolvakanties niet optimaal benut. Een snelle afstemming van vraag en aanbod vraagt om een intense samenwerking tussen lokale besturen, scholen, buitenschoolse opvang, jeugdwerk en sport.’

Voor de Gezinsbond moet tijdelijke werkloosheid of een gelijkaardig opvangverlof voor ouders in alle statuten en alle situaties een recht zijn. Niet alleen voor ouders van kinderen van wie het kamp of de stage geannuleerd is, maar ook voor gezinnen die te horen krijgen dat hun kind niet naar de opvang mag omdat ze geen voorrang hebben. Het kan niet de bedoeling zijn dat ouders noodgedwongen hun kinderen bij grootouders onderbrengen van wie het grootste deel nog altijd niet gevaccineerd is.

De verlenging van de paasvakantie brengt hopelijk rust in de verspreiding van het virus, maar legt tegelijk extra druk op leerlingen en leerkrachten om de leerstof te verwerken. De Gezinsbond rekent erop dat na de verlengde paasvakantie alle basis- en secundaire scholen volledig kunnen openen om leerachterstand en isolement van leerlingen te vermijden.


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be