Skip to Content

De Gezinsbond, met eerste afdeling in Beringen, bestaat op 5 december exact 100 jaar

Gezinsbond Beringen - de allereerste afdeling van de Gezinsbond - viert op 5 december exact zijn 100-jarig bestaan. Deze feestdag gaat niet ongemerkt voorbij. Het jubileum wordt op vele andere plaatsen gevierd tot eind 2021

De Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021. Gezinsbond Beringen is de allereerste afdeling die opgericht werd in België, op 5 december 1920 om precies te zijn. Deze feestdag gaat niet onopgemerkt voorbij. Alle leden van Gezinsbond Beringen kunnen in het weekend van 5 en 6 december een snoeppakket gaan afhalen bij een lokale handelaar, een aantal speciale gezinnen en vrijwilligers krijgen zelfs bezoek van feestpieten die hen een speculaas met Gezinsbondlogo zullen overhandigen.

"Zonder vrijwilligers was hier in Beringen geen Gezinsbondwerking"

“Een groot feest zit er gezien de huidige maatregelen niet in en ook onze plannen om met een volle bus met Sinterklaas en pieten door Beringen te rijden hebben we moeten opbergen. Maar we zijn wel blij dat we vandaag een snoeppakketje kunnen aanbieden aan al onze leden, een aantal speciale leden en vrijwilligers op het grondgebied Beringen zullen we zelfs persoonlijk een attentie gaan overhandigen”, zegt Rita Lambregts, voorzitster van Gezinsbond Regio Hasselt. “Vijf december is trouwens de Internationale Dag van de Vrijwilliger, een reden te meer om langs te gaan bij onze vrijwilligers die hier actief zijn in Beringen en hen in de bloemetjes te zetten. Want zonder vrijwilligerswerking was er in Beringen geen sprake van een Gezinsbondwerking", aldus Rita Lambregts.

Het grote jubileumfeest in Beringen kon omwille van corona niet doorgaan en is verschoven naar 2021. Op zondag 29 augustus 2021 nodigt Gezinsbond regio Hasselt alle gezinnen uit Limburg en omstreken uit om te komen genieten van een feestelijke gezinsdag op be-MINE”.

Allereerste afdeling ontstond via een briefje naar een achttal huisvaders

In augustus 1920 werden de eerste stappen gezet voor de oprichting van een bond ter verdediging van de vele grote gezinnen in armoede. In november 1920 stuurt Hubert Denis, kassier van de koolmijnen in Beringen, een briefje naar een achttal huisvaders in Beringen en nodigt hen uit op 5 december 1920. Nog diezelfde avond is de afdeling Beringen en meteen de allereerste afdeling van België een feit. Hubert Denis zet zich in als propagandist en sluit leden aan en richt nieuwe afdelingen op. Na zes maanden telt Limburg al 21 afdelingen met samen 1500 leden.

"Van bij het begin spitsten we ons vooral toe op basisbehoeften als een degelijke gezinswoning, een goed inkomen en betaalbaar openbaar vervoer. Vandaag volgen we heel wat maatschappelijke thema’s op de voet, waarbij de kindnorm een belangrijke leidraad is. Op de domeinen waar we expert zijn, willen we in de cockpit zitten om dingen in beweging te zetten. In honderd jaar tijd is het gezin ook enorm geëvolueerd, dus ook de Gezinsbond. Een thema dat we vandaag hoog boven op de agenda plaatsen, is armoede en sociale uitsluiting. We richten ons in ons jubileumjaar in het bijzonder tot gezinnen met kinderen in kwetsbare situaties. De zorg om wie het in onze samenleving moeilijk heeft, zit in ons DNA. Onze stichters wilden immers een menswaardig bestaan voor de toen zogenaamde kroostrijke gezinnen, na 100 jaar zetten we dat werk nog altijd verder voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel", zegt Frans Schotte, voorzitter van de Gezinsbond.

Feestcampagne met caravantournee, ook Reuzenhuis en Krokuskriebels komen terug

De hele feestcampagne rond 100 jaar Gezinsbond richt zich op de toekomst. Gezinnen krijgen een centrale rol en kunnen de toekomst mee uittekenen. Het hele feestjaar kunnen gezinnen wensboodschappen schrijven, online via de website van 100 jaar Gezinsbond of old school via een fles. Tijdens het feestjaar zal op verschillende locaties in Vlaanderen een caravan te vinden zijn met een licht excentrieke postbode die flessenpost bedeelt aan voorbijgangers en hen uitnodigt om een toekomstboodschap voor andere gezinnen achter te laten. De Gezinsbond wil weten wat gezinnen prikkelt, wat ze boeit, waar ze van wakker van liggen of wat ze verlangen voor de toekomst. Er komt ook een grootschalig onderzoek met ouders, kinderen en jongeren.

Later in 2021 volgen nog een maand voor feestelijke activiteiten in de lokale afdelingen en een academische zitting. Ook een paar gekende projecten van de Gezinsbond - zoals het Reuzenhuis en Krokuskriebels - zullen in het jubileumjaar worden ge(her)lanceerd. In 2021 verhuist de Gezinsbond ook nog naar zijn nieuwe locatie in de Arduinkaai in Brussel.

- einde persbericht -

De geplande bezoekjes in Beringen

 • 14u - Overhandiging van de speculaas aan burgemeester Thomas Vints
 • 14u15 - Overhandiging speculaas (+ extra snoepgoed) aan grootste gezin en lid van de Gezinsbond
 • 14u30 - Overhandiging speculaas (+ verjaardagscadeautje) aan jarige Tuur (lid van de Gezinsbond)
 • 14u45 - Overhandiging speculaas aan één van de oudste leden
 • Op zaterdag 5 en zondag 6 december kunnen alle leden van de Gezinsbond Beringen een pakketje sint-snoep gaan afhalen bij een lokale handelaar van de Gezinsbond in Beringen

Enkele weetjes en cijfers over de Gezinsbond op een rijtje

 • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest.
 • Op 5 december 1920 kom Hubert Denis samen met een achttal huisvader en samen richten ze die dag de afdeling Beringen op
 • In 1921 wordt de Bond der Talrijke Gezinnen opgericht, een pluralistische vereniging met als doel de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden.
 • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de ‘Bond van Grote en Jonge Gezinnen’ voor het Nederlandstalige en ‘Ligue des Familles’ voor het Franstalige landsgedeelte.
 • Op 23 februari 2002 werd de naam van Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’.
 • De Gezinsbond kan in 2020 rekenen op de steun van ruim 200 000 leden-gezinnen, ruim 11 000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 140 personeelsleden.
 • Elk jaar organiseren de vrijwilligers in de lokale afdelingen zo’n 8 000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers.
 • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan de ouders van alle pasgeboren kinderen.
 • Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars, waar leden op vertoon van hun lidkaart spaarkorting krijgen op hun aankopen

Nieuw boek: Toen geluk nog heel gewoon was

Dirk Musschoot, schrijver en journalist, heeft een boek geschreven over 100 jaar gezinnen in Vlaanderen. Aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes vertelt hij over de sleutelmomenten in de gezinsgeschiedenis van de voorbije honderd jaar. Het verhaal van de Gezinsbond komt er ook aan bod. Voor Dirk Musschoot was de honderdste verjaardag van de Gezinsbond een uitgelezen kans om ‘zijn’ verhaal te brengen over een eeuw gezinsleven in Vlaanderen. Het boek “Toen geluk nog heel gewoon was” is vanaf oktober te verkrijgen in de Standaard Boekhandel met tien procent korting voor leden van de Gezinsbond. Dirk Musschoot gaat ook op pad met een vertelvoorstelling over het boek.

Contacteer ons
Rita Lambregts Voorzitster, Gezinsbond regio Hasselt
Mai Hendrickx Educatief medewerker, Gezinsbond
Rita Lambregts Voorzitster, Gezinsbond regio Hasselt
Mai Hendrickx Educatief medewerker, Gezinsbond
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

 • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
 • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
 • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
 • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
 • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
 • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
 • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
 • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
 • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel