Coronaverlof vertraagd: gezinnen voelen zich in de steek gelaten

In Het Laatste Nieuws bevestigt Minister Muylle dat de deadline van 1 mei niet gehaald zal worden. Gezinsbond en Ligue des familles vragen snelle beslissing, ook voor zelfstandigen en pleegouders

Minister van Werk Nathalie Muylle heeft aangekondigd dat er op 1 mei een nieuwe ouderschapsverlofregeling (het zogenaamde coronaverlof) zou komen voor thuiswerkende ouders met kinderen jonger dan 12 jaar of kinderen met een zorgnood. Maar 1 mei is… morgen en er is nog geen goedkeuring. In Het Laatste Nieuws bevestigt de minister dat de deadline van 1 mei niet gehaald zal worden. Gezinsbond en Ligue des familles roepen de overheid op om dit nieuwe verlof eindelijk effectief te maken, ook voor zelfstandigen en pleegouders. “Deze gezinnen voelen zich in de steek gelaten en zijn radeloos”.

Na 7 weken nog altijd geen oplossing voor ouders

"De kinderen gaan al 7 weken niet naar school of opvang en nog altijd is er geen oplossing voor de thuiswerkende ouders”, betreuren de Gezinsbond en Ligue des Familles. “Vanaf 4 mei, en misschien nog wel meer op 11 mei, gaan ouders massaal weer aan het werk. We lezen vandaag (via Het Laatste Nieuws) dat we dit verlof 3 dagen van tevoren moeten aanvragen, en dan heeft de werkgever 6 dagen de tijd om te beslissen. Dit verlof zal daarom nog steeds niet beschikbaar zijn wanneer ouders het massaal nodig hebben. Bovendien zou het slechts tot 30 juni toegankelijk zijn. Er is intussen nog steeds geen duidelijkheid over de organisatie van zomerkampen.Ouders zullen het misschien tot in september nodig hebben”, aldus de gezinsorganisaties.

“Het is tijd voor echte oplossingen. We roepen de overheid op om dit nieuwe verlof eindelijk effectief te maken, maar ook en vooral om het beter te compenseren en toegankelijk te maken voor zelfstandigen en pleegouders. De huidige situatie is onhoudbaar en zet veel druk op de ouders, die niet meer weten wat ze moeten doen. Het is tijd om naar hen te luisteren", besluiten de Gezinsbond en Ligue des familles.

Contacteer ons
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen  van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van 12.500 vrijwilligers en 140 personeelsleden. 220.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.

Meer informatie: www.gezinsbond.be


De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel