Bijna driekwart ouders koopt deel van babyuitzet tweedehands

Nieuw onderzoek van 2dehands en de Gezinsbond, uitgevoerd door iVOX bij zo'n 300 (toekomstige) ouders

Je pasgeboren spruit uitdossen in tweedehands kleertjes en uit de kraamkliniek meenemen in een gebruikte maxi-cosi? Het is al lang geen uitzondering meer. Bijna driekwart van de ouders (72,9%) koopt de babyuitzet niet (volledig) nieuw. Gemiddeld besparen ze hierdoor zo’n 750 euro. Kleertjes (41,1%), speelgoed (39,2%) en maxi-cosi’s (28,2%) zijn de meest gekochte babyspullen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond en 2dehands bij zo’n 300 Vlaamse (toekomstige) ouders, uitgevoerd door iVOX. Dit weekend kunnen veel gezinnen hun slag slaan, want de Gezinsbond organiseert vandaag zaterdag en morgen meer dan 100 tweedehandsbeurzen voor babyspullen over gans Vlaanderen.

Van een verzorgingstafel en een eetstoel tot een buggy of een maxi-cosi, een kind krijgen kost een flinke hap uit het gezinsbudget. Bij de geboorte van een eerste kind shoppen ouders gemiddeld voor bijna 2.600 euro. Bijna een derde (32,1%) geeft zelfs meer dan 3.000 euro uit aan de babyuitzet. Als je bedenkt hoe snel baby’s uit hun kleren groeien en hoe babyspullen in geen tijd op zolder belanden, is het logisch dat bijna 3 op 4 (toekomstige) ouders (72,9%) hun babyuitzet (deels) tweedehands kopen. Gemiddeld sparen ze er bijna 750 euro mee uit. Daarnaast krijgt 76,1% gebruikte spullen van familie, vrienden of kennissen cadeau of in bruikleen.

Top 10 van de meest gekochte tweedehands babyspullen

  1. Kleding (41,1%)
  2. Speelgoed (39,2%)
  3. Maxi-cosi (28,2%)
  4. Buggy (27,8%)
  5. Kinderwagen (23,7%)
  6. Textiel (23,1%)
    Verzorgingstafel (23,1%)
  7. Park (22,7%)
  8. Autostoel (19%)
  9. Kinderstoel (18%)

De grote meerderheid (76,6%) vindt de inhoud van zijn geboortelijst (deels) in een babywinkel, ongeveer de helft (50,6%) neemt gebruikte spullen voor een prijsje over van familie of vrienden en 29,3% vindt via een webshop zijn gading. Daarnaast wint de tweedehandsmarkt aan populariteit want meer dan een kwart (26,3%) van de (toekomstige) ouders doen voor hun babyuitzet een beroep op 2dehands. Ook baby- en kinderbeurzen (21%), zoals die van de Gezinsbond, blijken gegeerd voor onder meer babykleertjes, –speelgoed en –meubelen.

Je baby in het nieuw steken? Niet nodig!

Het succes van een tweedehands babyuitzet valt eenvoudig te verklaren. Zo hoeven deze spullen voor bijna 2 op de 3 ouders (62,4%) niet noodzakelijk nieuw te zijn. De goedkopere prijs speelt voor ruim 6 op 10 respondenten (60,6%) een rol en ook het duurzaamheidsaspect – een tweede leven geven aan de spullen - is voor meer dan de helft van de ouders (52,1%) belangrijk.

Aleksandra Vidanovski, woordvoerder van 2dehands: “Waarom zou je alles nieuw kopen als je ook – voor een fractie van de nieuwprijs – tweedehands kwalitatieve babyspullen op de kop kan tikken? Jonge ouders worden geconfronteerd met één van de duurste periodes uit hun leven. Ze krijgen niet alleen kinderen, maar kopen ook vaak hun eerste woning of hebben een grotere auto nodig. Toch is alleen het beste goed genoeg voor onze kroost; quasi nieuwe tweedehandsspullen bieden dus een dankbare oplossing.”

Bijna 2 op 3 ouders verkopen hun babyuitzet (deels) door

Wat gebeurt er met de babyspullen wanneer we ze niet meer nodig hebben? Bijna twee derde van de jonge ouders (65,4%) verkoopt ze (deels) door. Iets minder respondenten (58,9%) geven ze weg en 55,9% houdt (een deel) van de spullen bij.

Opvallend is dat iets meer dan 4 op 10 ouders (40,4%) al bij de aankoop rekening houden met het eventuele doorverkopen van de babyuitzet. Ze doen dit door producten van hoge kwaliteit te kopen (29,1%) en/of door te kiezen voor unisex/neutrale kleuren (14,6%) of te gaan voor populaire merken (14,1%).  De spullen die het vaakst worden doorverkocht, zijn maxi-cosi’s (53,4%), buggy’s (52,8%) en kinderwagens (51,1%).

“Wat overbodig wordt in het ene gezin, komt net van pas bij een ander. Steeds meer jonge ouders zijn zich hiervan bewust en proberen een deel van hun investering terug te winnen. Alleen al in de voorbije week werden er meer dan 40.000 zoekertjes geplaatst in de rubriek ‘Kinderen’ op 2dehands. Daarmee is dit één van de populairste rubrieken op ons platform,” aldus Aleksandra Vidanovski.

Dit weekend: meer dan 100 tweedehandsbeurzen voor babyspullen

Van de ouders die hun babyuitzet (deels) doorverkopen, doet meer dan 1 op 6 dit op één van de tweedehandsbeurzen voor kinder- en babyspullen van de Gezinsbond. Maar liefst 21% van de ouders vindt er zijn gading tussen de vele babykleertjes, speelgoed en andere babyspullen. Bij de Gezinsbond merken ze het succes van een tweedehands babyuitzet al veel langer.

Tom Joos, dienstchef sociaal-cultureel werk van de Gezinsbond: “Jaarlijks organiseren we meer dan 850 tweedehandsbeurzen voor baby- en kinderspullen en daarmee bereiken we vele tienduizenden gezinnen. Vooral voor duurdere producten vinden zij het belangrijk om de spullen eerst even te bekijken en vast te nemen vooraleer ze tot een aankoop overgaan. Ook stellen we vast dat jonge ouders onze tweedehandsbeurzen steeds vaker bezoeken uit milieuoverwegingen. Door een tweede leven te geven aan spullen in perfecte staat die maar even gebruikt werden, maken ze de afvalberg een pak kleiner.”

Dit weekend is het moment bij uitstek voor wie zich nog tweedehands baby- of kinderspullen wil aanschaffen. Verspreid over Vlaanderen worden er ruim 100 tweedehandsbeurzen georganiseerd door de Gezinsbond. Van Oostende tot in Hechtel kan je er snuisteren naar babykleertjes, -meubilair, -speelgoed, kinderwagens en nog veel meer.

"De tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond bestaan dit jaar exact 30 jaar. Heel veel lokale afdelingen nemen van de gelegenheid gebruik om de bezoekers extra in de watten te leggen", besluit Tom Joos.

- Einde persbericht -

Methodologie onderzoek

Het online onderzoek werd tussen 25 juni en 7 augustus 2019 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van 2dehands en de Gezinsbond bij 292 Vlamingen met kinderen tot 4 jaar of met een kind op komst. Het onderzoek is representatief op geslacht en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 5,69%.

Over 2dehands

2dehands werd opgericht in 1999 als een van de eerste zoekertjessites in België. Intussen is 2dehands met 42 rubrieken bijzonder populair: het aantal bezoekers stijgt nog elke dag. Zowel particulieren, als kleine en grote bedrijven bezoeken 2dehands: goed voor zo’n 3,2 miljoen bezoekers per maand. Samen kopen en verkopen ze nieuwe en gebruikte items en diensten. Elke dag worden er gemiddeld 70.000 nieuwe zoekertjes geplaatst. Van kleding en verzamelobjecten tot auto’s en huisraad.

Resultaten onderzoek iVOX

DOCX - 108 Kb

Ovezicht tweedehandsbeurzen Gezinsbond in oktober

PDF - 44 Kb

Emanuel Sys

Perscontact, 2dehands

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

[email protected]

www.gezinsbond.be