Betaalbare jeugdkampen zijn een absolute must

Het gaat niet goed met de begroting van vele gezinnen. De Gezinsbond hield naar aanleiding van de Dag van het Gezin een bevraging naar hun koopkracht waarin 38% van de gezinnen aangaf dat ze het steeds moeilijker krijgen om rond te komen. Daarbij geeft 72% aan te besparen op vakanties. Bij de laagste inkomens is dat zelfs 75%. Deze zorgwekkende evolutie brengt de vrijetijdsbesteding van heel wat kinderen in gevaar. Zullen zij deze zomer nog zorgeloos op vakantie kunnen gaan?

Dalende inschrijvingen

Ook de dochterorganisatie, van de Gezinsbond, AFYA, die sportieve vakanties organiseert voor jongeren, ondervindt dat steeds minder ouders hun kinderen mee op reis (kunnen) sturen. Met een terugval van zo’n 20% kunnen we spreken van opvallende daling in het aantal inschrijvingen. De organisatie maakt zich dus zorgen, want het lijkt erop dat gezinnen deze kosten uitstellen om andere te kunnen dekken.

Kinderen en hun vrijetijdsbesteding zouden nooit de dupe mogen zijn van de dalende koopkracht of zouden toch zeker niet als eerste mogen sneuvelen onder druk van stijgende energie- en voedselprijzen. Vooral kwetsbare gezinnen zetten hun vakantieplannen on hold. En laat nu net die kinderen die in kwetsbare situaties opgroeien extra veel nood hebben aan ontspanning om hun gedachten te verzetten en om hun sociale skills verder te ontwikkelen.

Betaalbare jeugdkampen

Betaalbaarheid is meer dan ooit een belangrijke doelstelling voor AFYA. De organisatie besliste om de vroegboekkorting te verlengen tot het einde van de zomervakantie en geeft voor leden van de Gezinsbond een superkorting tot wel 100 euro.

Voor kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinssituaties wordt een extra inspanning geleverd. Met eigen middelen werd via het platform “Iedereen verdient vakantie” 70% korting gegeven aan gezinnen die dit het meest nodig hebben. “Maar de vraag is veel groter dan het aanbod” zegt verantwoordelijke Elisa Vandewiele, “In een paar weken tijd waren alle beschikbare plaatsen ingevuld."

Lokale initiatieven

Daarom lanceerde AFYA  een oproep bij de lokale afdelingen van de Gezinsbond om kwetsbare gezinnen een hart onder de riem te steken. Met een bijdrage van 150 euro kunnen de afdelingen telkens 1 kind uit een kwetsbare situatie een fantastische vakantie bezorgen. Heel wat afdelingen gaven dan ook aan bereid te zijn om hier hun steentje in bij te dragen.

De solidariteit bij de lokale vrijwilligers is hartverwarmend. Sommige afdelingen gaan hier zelfs nog een stapje verder, zoals in Mechelen en Herk-de-stad. “Dat sommige kinderen niet meekunnen op kamp om financiële reden raakt je als vrijwilliger en motiveert om iets extra te doen” geeft Luc Goossens, vrijwilliger in de afdeling Mechelen, aan. “Zo hebben wij vorig jaar samen met De Lage Drempel 7 kinderen op rope-skipping kamp laten gaan. En ook dit jaar gaan we een extra inspanning doen, ook al ligt dit niet voor de hand.”

 

Meer informatie:

Wout Stevens (Afya vzw): wout.stevens@gezinsbond.be  0499 97 08 47

Luc Goossens (vrijwilliger Gezinsbond Mechelen): luc.goossens3@telenet.be 0477 68 54 08

www.afya.be

www.iedereenverdientvakantie.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be