Babytheek Antwerpen viert 500ste lid met gratis abonnementen
De Gezinsbond en de Transformisten geven een inkijk in Babytheek Antwerpen en presenteren de resultaten van het nieuwe impactonderzoek.
Babytheken zijn in opmars: gebruikers en schenkingen nemen overal toe. De Babytheek Antwerpen is een van de populairste in Vlaanderen. Dat toont het impactonderzoek van de Transformisten. En vier jaar na opening bereikt ze een bijzondere mijlpaal: het 500ste lid. Om dat te vieren ontving Nathalie van Baren, schepen van Sociale Zaken in Antwerpen én zelf in verwachting van haar tweede kindje, het symbolische 500ste abonnement.
Een baby op komst betekent ook de aankoop van heel wat nieuwe spullen. Dat is niet voor ieder gezin betaalbaar. Daarom is er de Babytheek, een uitleendienst voor babyspullen, als duurzaam en sociaal alternatief. De Babytheek Antwerpen is een initiatief van de Gezinsbond en de Transformisten met steun van Huis van het Kind en de stad Antwerpen. In 2024 organiseerden de Transformisten een groot impactonderzoek bij de Babytheken in Vlaanderen. Uit dat grootschalig onderzoek blijkt dat de Babytheek Antwerpen behoorlijk in de smaak valt. Gebruikers geven een tevredenheidsscore van 4,5/5 en er werden in 2024 meer dan 645 artikelen uitgeleend.
Om die hoge tevredenheid én het 500ste lid van Babytheek Antwerpen te vieren, was er vandaag een feestelijke bijeenkomst. Het impactonderzoek werd er voorgesteld en iedere aanwezige zwangere vrouw kreeg een gratis Babytheek abonnement voor één jaar.
Babytheek als synoniem voor verbinding
In 2018 opende de allereerste Babytheek haar deuren. De ecologische impact – waarom zou je zo veel nieuws aankopen dat je toch maar kort gebruikt – is een eerste belangrijke bestaansreden. Maar het is ook een plek waar mensen in dezelfde levensfase elkaar kunnen ontmoeten.
'De Babytheek is meer dan een plek waar je spullen leent — het is een plek waar jonge gezinnen zich welkom en gesteund voelen. Nu ik zelf opnieuw een kindje verwacht, weet ik hoe snel de kosten kunnen oplopen. De Babytheek toont dat solidariteit en duurzaamheid perfect hand in hand gaan. Dat we hier vandaag het 500ste lid mogen vieren, zegt veel over hoe groot de nood is, maar ook hoeveel kracht er schuilt in zorgzame stadsinitiatieven’, Nathalie van Baren, schepen van Sociale zaken in Antwerpen.
‘Al veertig jaar organiseert de Gezinsbond tweedehandsbeurzen, en de Babytheek sluit daar perfect bij aan: gezinnen ondersteunen, verbinden en duurzaamheid bevorderen. Zo groeide de Babytheek met de hulp van onze partners in vier jaar tijd uit tot een mooi succes’, Ivo Mechels, voorzitter van de Gezinsbond.
‘De Babytheek helpt ons om een netwerk op te bouwen, spullen uit te proberen zonder ze te hoeven kopen, en tijdens mijn zwangerschapsverlof was het een fijne activiteit om samen met mijn baby langs te gaan en een praatje te maken: dat helpt enorm tegen het soms eenzame gevoel dat je als mama kunt hebben. Dankjewel!’ – gebruiker Babytheek.
Babymateriaal schenken in opmars
Dat de Babytheek een duurzame oplossing is voor babyspullen, prijkt bovenaan bij waarom gezinnen kiezen voor de Babytheek (37,2%), op de voet gevolgd door het financiële voordeel (34,9%). Dankzij de Babytheken krijgen duizenden babyspullen een langer (en actiever) leven. Het gezamenlijke aanbod van alle Babytheken in Vlaanderen en Brussel - dat zijn er 36 - telt inmiddels meer dan 18.000 artikelen. Maar liefst 80% daarvan bestaat uit tweedehands aankopen en vooral uit donaties. Naarmate een Babytheek langer bestaat, vinden steeds meer mensen spontaan de weg om materiaal te schenken.
‘Het is ecologisch en collectief. Het delen van spullen is noodzakelijk in deze tijd van overconsumptie.’ - Gebruiker Babytheek
‘De Babytheek helpt ons om bewuster te consumeren.’ - Gebruiker Babytheek