Babyspullen krijgen tweede leven in Mechelse babytheek

Het gebouw van Gezinsbond Mechelen is locatie van nieuwe babytheek in Mechelen

Binnenkort opent de eerste babytheek in Mechelen, een laagdrempelige uitleendienst van kwalitatieve babyspullen. Het gebouw van Gezinsbond Mechelen in de Varkensstraat doet dienst als locatie en wordt momenteel ingericht en klaargestoomd voor de opening van op zaterdag 14 december. Bij Gezinsbond Mechelen vonden Leen en Sarah de geschikte locatie en het juiste kader voor de opstart en uitbouw van de Babytheek in Mechelen", zegt Luc Goossens van de Gezinsbond.

“Een babytheek laat ouders en grootouders concreet kennismaken met het begrip ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’. Zo vermijden ze afval en helpen ze bouwen aan een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De babytheek neemt tegelijk een sociale functie op. Het is een ontmoetingsplek, een plek waar jonge ouders welkom zijn”, legt Eva van Velzen van het Netwerk Bewust Verbruiken uit. Voor de bedenker van het concept is het een opsteker dat in Mechelen binnenkort de zesde babytheek van Vlaanderen opent.

Leden van de Mechelse babytheek betalen 35 euro per jaar en krijgen daarmee toegang tot kwalitatieve, duurzame babyspullen die maar kort nodig zijn, zoals een babybad, verkleinkussen, Maxi-Cosi, borstvoedingskussen, Babycook, wippertje… Nadien krijgen de babyspullen een tweede leven. Leden kunnen ook spullen die ze langer nodig hebben, zoals een draagzak, dankzij de babytheek eerst een tijdje uittesten alvorens tot de aankoop over te gaan.

Circulair

Het stadsbestuur van Mechelen steunt het project vanuit duurzaam en sociaal oogpunt. “In de babytheek ontmoeten jonge ouders en zorgdragers elkaar en wisselen ze ervaringen uit. Iedereen is er welkom en ik hoop dat ook kwetsbare gezinnen hun weg ernaartoe vinden. Daarom zullen we vanuit het Huis van het Kind tijdens de opening 1000 euro doneren. Dat bedrag kan gebruikt worden om gezinnen die het financieel moeilijk hebben te helpen het jaartarief te betalen”, verklapt schepen van Sociale Zaken en Gezin Gabriella De Francesco.

Het project kreeg ook 5000 euro steun van Mechelen Klimaatneutraal. “Na een bibliotheek en een fiets-o-theek hebben we in Mechelen nu ook een babytheek. Spullen weggeven, lenen of delen zijn het antwoord op onze consumptie- en wegwerpmaatschappij. Dat is een pak duurzamer en zo evolueren we samen naar een circulaire stad”, aldus Marina De Bie, schepen van Klimaat en Duurzaamheid.

Broeikas

Babytheek Mechelen komt er dankzij vroedvrouw Leen Diels en draagconsulente Sarah Van San. Het duo lanceerde al in 2014 het populaire Café Bébé waar aanstaande en prille ouders elkaar kunnen ontmoeten. De twee ondernemende vrouwen willen in de toekomst ook workshops, infoavonden en leuke activiteiten aanbieden aan jonge ouders. Babytheek Mechelen en alle ontmoetingsmomenten van Café Bébé gaan verder onder één naam: Broeikas.

“We hebben er ongelooflijk veel zin in”, aldus Leen en Sarah. “Broeikas is letterlijk een plek waar ideeën kunnen broeien en waar ouders kunnen groeien. Het project kan een grote diversiteit aan ouders bereiken, ook gezinnen die het sociaal of financieel niet zo gemakkelijk hebben. En het moet mensen doen nadenken over de ecologische impact van de babyspullen die ze verzamelen.”

Luc Goossens van de Gezinsbond vult aan: “Bij Gezinsbond Mechelen vonden Leen en Sarah de geschikte locatie en het juiste kader voor de opstart en uitbouw van de Babytheek in Mechelen. Samen met de lokale Gezinsbondafdeling zijn we aan het bekijken hoe we de workshops, informatieavonden en andere activiteiten samen verder vorm kunnen geven.”

Opening

Babytheek Mechelen opent officieel op zaterdag 14 december 2019 in het bijzijn van schepen Gabriella De Francesco en alle partners. De pers is van harte welkom om dit heuglijk moment bij te wonen. Afspraak om 11 uur bij Gezinsbond Mechelen (Varkensstraat 9, 2800 Mechelen).

Leen Diels

Babytheek Mechelen

Luc Goossens

Gezinsbond Mechelen

Caroline Van Peteghem

Netwerk Bewust Verbruiken

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be