Skip to Content

Babyspullen krijgen tweede leven in Mechelse babytheek

Het gebouw van Gezinsbond Mechelen is locatie van nieuwe babytheek in Mechelen

Binnenkort opent de eerste babytheek in Mechelen, een laagdrempelige uitleendienst van kwalitatieve babyspullen. Het gebouw van Gezinsbond Mechelen in de Varkensstraat doet dienst als locatie en wordt momenteel ingericht en klaargestoomd voor de opening van op zaterdag 14 december. Bij Gezinsbond Mechelen vonden Leen en Sarah de geschikte locatie en het juiste kader voor de opstart en uitbouw van de Babytheek in Mechelen", zegt Luc Goossens van de Gezinsbond.

“Een babytheek laat ouders en grootouders concreet kennismaken met het begrip ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’. Zo vermijden ze afval en helpen ze bouwen aan een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De babytheek neemt tegelijk een sociale functie op. Het is een ontmoetingsplek, een plek waar jonge ouders welkom zijn”, legt Eva van Velzen van het Netwerk Bewust Verbruiken uit. Voor de bedenker van het concept is het een opsteker dat in Mechelen binnenkort de zesde babytheek van Vlaanderen opent.

Leden van de Mechelse babytheek betalen 35 euro per jaar en krijgen daarmee toegang tot kwalitatieve, duurzame babyspullen die maar kort nodig zijn, zoals een babybad, verkleinkussen, Maxi-Cosi, borstvoedingskussen, Babycook, wippertje… Nadien krijgen de babyspullen een tweede leven. Leden kunnen ook spullen die ze langer nodig hebben, zoals een draagzak, dankzij de babytheek eerst een tijdje uittesten alvorens tot de aankoop over te gaan.

Circulair

Het stadsbestuur van Mechelen steunt het project vanuit duurzaam en sociaal oogpunt. “In de babytheek ontmoeten jonge ouders en zorgdragers elkaar en wisselen ze ervaringen uit. Iedereen is er welkom en ik hoop dat ook kwetsbare gezinnen hun weg ernaartoe vinden. Daarom zullen we vanuit het Huis van het Kind tijdens de opening 1000 euro doneren. Dat bedrag kan gebruikt worden om gezinnen die het financieel moeilijk hebben te helpen het jaartarief te betalen”, verklapt schepen van Sociale Zaken en Gezin Gabriella De Francesco.

Het project kreeg ook 5000 euro steun van Mechelen Klimaatneutraal. “Na een bibliotheek en een fiets-o-theek hebben we in Mechelen nu ook een babytheek. Spullen weggeven, lenen of delen zijn het antwoord op onze consumptie- en wegwerpmaatschappij. Dat is een pak duurzamer en zo evolueren we samen naar een circulaire stad”, aldus Marina De Bie, schepen van Klimaat en Duurzaamheid.

Broeikas

Babytheek Mechelen komt er dankzij vroedvrouw Leen Diels en draagconsulente Sarah Van San. Het duo lanceerde al in 2014 het populaire Café Bébé waar aanstaande en prille ouders elkaar kunnen ontmoeten. De twee ondernemende vrouwen willen in de toekomst ook workshops, infoavonden en leuke activiteiten aanbieden aan jonge ouders. Babytheek Mechelen en alle ontmoetingsmomenten van Café Bébé gaan verder onder één naam: Broeikas.

“We hebben er ongelooflijk veel zin in”, aldus Leen en Sarah. “Broeikas is letterlijk een plek waar ideeën kunnen broeien en waar ouders kunnen groeien. Het project kan een grote diversiteit aan ouders bereiken, ook gezinnen die het sociaal of financieel niet zo gemakkelijk hebben. En het moet mensen doen nadenken over de ecologische impact van de babyspullen die ze verzamelen.”

Luc Goossens van de Gezinsbond vult aan: “Bij Gezinsbond Mechelen vonden Leen en Sarah de geschikte locatie en het juiste kader voor de opstart en uitbouw van de Babytheek in Mechelen. Samen met de lokale Gezinsbondafdeling zijn we aan het bekijken hoe we de workshops, informatieavonden en andere activiteiten samen verder vorm kunnen geven.”

Opening

Babytheek Mechelen opent officieel op zaterdag 14 december 2019 in het bijzijn van schepen Gabriella De Francesco en alle partners. De pers is van harte welkom om dit heuglijk moment bij te wonen. Afspraak om 11 uur bij Gezinsbond Mechelen (Varkensstraat 9, 2800 Mechelen).

Contacteer ons
Luc Goossens Gezinsbond Mechelen
Caroline Van Peteghem Netwerk Bewust Verbruiken
Luc Goossens Gezinsbond Mechelen
Caroline Van Peteghem Netwerk Bewust Verbruiken
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel