Aftrap vierde editie Rode Neuzen Dag: focus op mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder maken van jongeren

Gezinsbond is partner van de vierde editie van Rode Neuzen Dag

Vandaag, maandag 16 september 2019, ging de vierde editie van Rode Neuzen Dag officieel van start. Waar de vorige jaren de focus lag op het mentaal welzijn van jongeren, verruimt de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius die dit jaar naar het mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder maken van jongeren in Vlaanderen. Rode Neuzen Dag-ambassadeur Jens Dendoncker gaf de aftrap in KOBOS, campus STK in Kapelle-op-den-Bos door het wereldrecord ‘langste applaus’ te verbreken. Na 2 uur en 2 minuten kwam Jens al klappend aan in de Qmusic-studio en werd het record – dat op 2 uur en 32 seconden stond - officieel verbroken. Gezinsbond is voor de eerste keer supporting partner van de Rode Neuzen Dag.

Rode Neuzen Dag-ambassadeur Jens Dendoncker: “Ik heb dit record niet zomaar gekozen natuurlijk. Jongeren verdienen applaus en aanmoediging. En hopla, we zijn vertrokken richting de vierde Rode Neuzen Dag. Komaan Vlaanderen, we gaan er letterlijk een (k)lap op geven!”

Scholen: kom in actie!

Rode Neuzen Dag zet dit jaar nog meer in op scholen en met succes: tot nu toe zijn er al meer dan 1500 scholen aangemeld als Rode Neuzen School. Dat zijn scholen die zich engageren om de weerbaarheid bij hun leerlingen te versterken. Vanaf vandaag kunnen scholen acties organiseren en ze registreren via rodeneuzendag.be. Het geld van georganiseerde acties van de school gaat integraal naar hun eigen gekozen project, aangevuld met een financiële extra door acties die de rest van Vlaanderen organiseert.

“Rode Neuzen Scholen hebben dus een duidelijke win-win: het geld van de acties die ze organiseren is voor hun eigen gekozen project. We hopen natuurlijk dat ook heel Vlaanderen meedoet, zodat scholen hun vooropgestelde project kunnen realiseren om zo de weerbaarheid van hun leerlingen te versterken”, licht Rode Neuzen Dag-ambassadeur Birgit Van Mol toe.

Gezinsbond is supporting partner van de Rode Neuzen Dag

Voor de eerste keer is Gezinsbond supporting partner van de Rode Neuzen Dag. Gezinsbond zal redactionele aandacht schenken aan het onderwerp (mentale, fysieke en sociale weerbaarheid bij jongeren), Gezinsbond-redacteur Sarah Van Gysegem wordt jongerenexpert binnen de campagne.

"De BOTsing, ons magazine naar ouders van tieners, staat in oktober volledig in het teken van Rode Neuzen Dag, De Bond wijdt een heel dossier aan het thema én er staat een online dossier rond Rode Neuzen Dag op goedgezind.be dat nog aangevuld zal worden met relevante en interessante artikels. In november organiseren we samen met Rode Neuzen Dag een webinar voor ouders rond het thema. Bovendien krijgen al onze lokale afdelingen de mogelijkheid om Rode Neuzen te verkopen op hun lokale activiteiten. Heel wat afdelingen hebben alvast laten weten dat ze Rode Neuzen zullen verkopen op hun tweedehandsbeurs", zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Jongeren wijzen zelf vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van mentale problemen

Uit onderzoek dat iVox dit voorjaar uitvoerde in opdracht van Rode Neuzen Dag blijkt dat de mentale, fysieke en sociale gezondheid van jongeren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De helft van de Vlaamse jongeren (49%) geeft aan dat ze zich mentaal beter zouden voelen als ze zich fysiek sterker en gezonder zouden voelen. Jongeren wijzen vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van hun mentale problemen: voor 4 op de 10 jongeren (38%) zijn dat problemen in de vriendenkring, voor 35% is dat onzekerheid over het uiterlijk en bij 1 op de 4 jongeren (26%) is dat door druk van sociale media. 1 op de 2 jongeren (48%) heeft het gevoel dat ze te veel onder druk staan om het goed te doen op school.

Ook Sarah Van Gysegem, jongerenexpert bij de Gezinsbond en auteur van ‘Typisch Tieners’, was er bij tijdens de kick-off om het over de resultaten van het onderzoek te hebben.

“40% van de jongeren voelt élke dag stress. Dat is immens. Ze worden langs alle kanten overspoeld met impulsen en ze willen er offline en online altijd stralend uitzien. Dat Rode Neuzen Dag dit jaar de weerbaarheid van alle jongeren wil versterken kan ik alleen maar toejuichen. Laat ons er mee voor zorgen dat ze zich beter voelen. In hun hoofd, in hun lichaam. Op school en thuis. Online en offline.”

Nog meer Rode Neuzen-Goodies: nu ook Rode Neuzen-balpennen en –sleutelhangers

Tijdens de kick-off werd bekendgemaakt dat er naast de vijf gekende Rode Neuzen Froufrou, Cara Mascara, Redman, Blije Barry en Fred Raket vanaf dit jaar ook Rode Neuzen Dag-balpennen en –sleutelhangers te koop zijn. Iedereen kan deze Rode Neuzen Dag-goodies vanaf vandaag tegen 5 euro per stuk kopen bij alle Belfius-kantoren in Vlaanderen.

Vlaanderen: Kom in actie!

Ook heel Vlaanderen wordt opgeroepen om acties te organiseren of Rode Neuzen-goodies te verkopen. Iedereen kan acties registreren op rodeneuzendag.be. De opbrengst gaat naar het Rode Neuzen Fonds dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Die verdeelt het ingezamelde geld onder alle deelnemende scholen die initiatieven nemen om de weerbaarheid van hun leerlingen te versterken.

Samen voor #generationstronger

Rode Neuzen Dag start vanaf vandaag ook met een grote campagne onder de noemer 'Samen voor #generationstronger'. De campagne toont dat jongeren samen in staat zijn om problemen zoals faalangst, perfectionisme, bodyshaming... te tackelen en roept Vlaanderen op om Rode Neuzen Dag te steunen en zo te helpen om jongeren mentaal, sociaal en fysiek weerbaarder te maken. 

An Luyten

Press Officer Rode Neuzen Dag, Rode Neuzen Dag

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be