20 Brusselse musea gooien ondanks corona deuren open voor families tijdens krokusvakantie

20 Brusselse musea organiseren 32 activiteiten op maat van families met kinderen tijdens Krokuskriebels

Van 13 tot en met 21 februari 2021 vindt de 10de editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan honderd musea in Vlaanderen en Brussel gooien tijdens de krokusvakantie de deuren wagenwijd open voor families met kinderen. Ook 20 Brusselse musea organiseren bijzondere activiteiten op maat van baby’s, peuters, kleuters en 6- tot 10-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de activiteiten op maat van tieners tussen 10 en 14 jaar, 27 musea organiseren activiteiten die zowel tieners als hun ouders prikkelen, 16 musea volgden daarvoor een coachingtraject. In Brussel gaat het om 4 musea. Krokuskriebels is een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid.

Ondanks corona gooien recordaantal musea deuren wagenwijd open

Meer dan 100 musea, bijna 150 activiteiten, 27 musea die een aanbod hebben voor tieners. De tiende editie van Krokuskriebels kan uitpakken met indrukwekkende cijfers. Onder de deelnemende musea zitten veel grote namen zoals het MAS, het AfricaMuseum, Museum M, S.M.A.K., Train World, het Gallo-Romeins Museum… In Brussel nemen 22 musea deel.

“De musea zijn sinds 1 december terug open en staan te popelen om families met kinderen tijdens de krokusvakantie te ontvangen om ze in deze moeilijke coronaperiode echte quality time met het gezin te kunnen geven. Dat meer dan honderd musea intekenden voor deze editie, waaronder 22 in Brussel, is echt boven alle verwachtingen. Het is in volle coronaperiode immers niet altijd eenvoudig om activiteiten in een veilige setting te organiseren. Maar de musea zijn er klaar voor om van de tiende editie van Krokuskriebels een succes te maken”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

In Brussel gooien 20 musea hun deuren open. Ze organiseren 32 bijzondere activiteiten. Een korte selectie van wat er allemaal te beleven valt:

Nieuw dit jaar: activiteiten op maat van tieners tussen 10 en 14 jaar

In totaal vinden 33 activiteiten plaats die zowel tieners als hun ouders prikkelen. FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed, en BAMM! begeleidden 16 musea bij de ontwikkeling van een aanbod naar deze doelgroep. Van activiteiten rond fotografie tot TikTok-uitdagingen, van een escape room-challenge tot creatieve doe-opdrachten in het museum, Krokuskriebels wil ook tieners naar het museum krijgen, en dat is niet altijd gemakkelijk. In Brussel vinden 12 tieneractiviteiten plaats.

“Ouders laten zich weleens ontvallen dat het niet altijd lukt om hun tieners nog mee te krijgen naar het museum, tieners voelen ook niet altijd de drang om zelf naar een museum te trekken. En voor musea is het zeker niet evident om tieners te bereiken buiten de schoolcontext. We zijn daarom enthousiast dat 16 musea, waaronder vier in Brussel, de uitdaging zijn aangegaan om in een coachingtraject te stappen om hun activiteiten tienerproof te maken. Er is naar concrete activiteiten toe gewerkt en die staan tijdens Krokuskriebels op het programma”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Train World en Kanal – Centre Pompidou zijn 2 van de 4 deelnemende musea in Brussel die deelnamen aan het coachingtraject rond tieners. Bij Train World werkten ze een activiteit uit rond fotografie en lieten ze zich inspireren door de Londonse street artist Slinkachu. Bij Kanal – Centre Pompidou staan in samenwerking met Studio Fluo en Freestyle Lab maar liefst 8 tieneractiviteiten op het programma.

“Dankzij het coachingtraject zijn we erin geslaagd om samen met de Schaarbeekse kunsteducatieve organisatie Amadeo Kollectif een activiteit te ontwikkelen die rekening houdt met de leefwereld van tieners. Bij onze activiteit zijn tieners geen consumenten, maar kunnen ze ook echt iets maken. De jongeren gaan echt op pad door het museum en maken foto’s met hun smartphone”, zegt Kris Vlaeminck van Train World.

“In een omgeving waar hedendaagse kunst, creativiteit en creatie centraal staan, brengt StudioFluo creatieve makers van alle leeftijden samen in superleuke workshops. Freestyle Lab vindt in Kanal het perfecte platform waar urban dancers en poetry slammers zich laten inspireren door de kunstwerken van John Armleder. KANAL - Centre Pompidou is bijzonder verheugd over de samenwerking met Krokuskriebels. Ze is een uitgelezen kans om dit jonge publiek te bereiken, zeker in deze zeer moeilijke tijden voor de kunst- en cultuurwereld”, zegt Yves Goldstein van KANAL – Centre Pompidou.

Vernieuwde Krokuskriebels-app voor Brussel, Antwerpen en Gent

De app van Krokuskriebels kreeg een stevige update. Naast Brussel kan de app nu ook in Antwerpen en Gent gebruikt worden. In de app staan verschillende routes die families in staat stellen om er een onvergetelijke gezinsuitstap van te maken. De app gidst gebruikers door de mooiste buurten van de stad en neemt families mee naar verrassende speelplekjes, originele winkeltjes en andere verborgen parels in de buurt van het museum.

“De app bestaat uit korte wandelroutes waarbij je leuke plekken ontdekt in de buurt van het museum. De zoekroutes zijn langer en gidsen families langs parken, winkeltjes en geheime plekjes in de stad. Families ontdekken op die manier de Fluisteraars in Antwerpen, de streetart in Brussel en de cuberdons van Gent”, besluit Kurt Jacobs.

- einde persbericht -

Praktische informatie

 • Krokuskriebels loopt van 13 tot en met 21 februari 2021
 • Alle activiteiten op de website www.krokuskriebels.be
 • Alle activiteiten in Brussel op een rijtje via deze link
 • Deze Brusselse musea volgden het tiener-coachingtraject
  • Belgisch museum van de Vrijmetselarij - Thomas Maite - 02 223 06 04
  • Joods Museum van België - Frieda Van Camp - 0494 05 14 47
  • Stichting KANAL - Centre Pompidou - Caroline Van Meerbeek - 0499 16 12 20
  • Train World - Kris Vlaeminck - 0490 66 45 04
 • Leden van de Gezinsbond genieten van een fikse korting
 • In samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

Over Krokuskriebels

Krokuskriebels wil families laten kennismaken met musea en hun aanbod. Krokuskriebels is, al voor de tiende keer, een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en andere partners en met steun van de Vlaamse overheid.

Meer informatie: www.krokuskriebels.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be