100 bedrijven maken zich bekend als gezinsvriendelijke organisatie

DP World ondertekende vandaag als 100ste bedrijf het Charter "Gezinsvriendelijke Organisatie" van de Gezinsbond

100 organisaties, goed voor bijna 130.000 werknemers, hebben zich ondertussen bekend gemaakt als gezinsvriendelijke organisatie via een campagne van de Gezinsbond. Ze nemen gezinsvriendelijke maatregelen om werk en gezin op mekaar af te stemmen en zijn bereid om in de toekomst nieuwe acties uit te werken. De 100ste ondertekenaar, havenbedrijf DP World uit Antwerpen, organiseerde vandaag een gezinsdag voor alle personeelsleden en heeft het campagnecharter van de Gezinsbond ondertekend. De Gezinsbond hoopt dat nog meer bedrijven het Charter ondertekenen en aan de slag gaan met de gezinsvriendelijke maatregelen en tips vanop www.gezinophetwerk.be.

DP World: "We willen gezinnen meer ondersteunen op werkvloer"

DP World, één van de grootste containerterminals in de haven van Antwerpen met 800 werknemers, tekende als 100ste bedrijf het campagnecharter van de Gezinsbond. Zowat de helft van het personeel is havenarbeider. Met een eigen nieuwe campagne en de ondertekening van het charter van de Gezinsbond wil DP World gezinnen op de werkvloer beter ondersteunen en meer vrouwen aantrekken.

"Er heerst nog altijd een perceptie dat werken in de haven zwaar, ruw en gevaarlijk is. Dat beeld klopt niet. De haven biedt net kansen voor het uitbouwen van een goede work-life balance en een zekere toekomst voor gezinnen. Er zijn veel havenarbeiders die voor de kinderen zorgen. Gezinsvriendelijke maatregelen zijn dus ook voor hen van belang. Het aantrekken van meer vrouwen is een speerpunt van de DP World groep. Ook in dat opzicht zijn maatregelen als glijdende werkuren en telewerk een ondersteuning, ook voor mannen. We proberen het gezin echt bij het werk te betrekken, door bijvoorbeeld gezinsuitstappen en een familiedag op de terminal te organiseren. Ook ons fietsleaseproject, waardoor werknemers vlotter van en naar het werk geraken, is een gezinsvriendelijke maatregel. DP World is al een koploper in de haven wat betreft het verbeteren en verhogen van de veiligheid op de werkvloer. Dat willen we nu ook zijn als gezinsvriendelijke onderneming", zegt Hugo De Bie, HR-directeur van DP World Antwerp.

Saskia Torfs, medewerker bij DP World, vindt dat haar bedrijf al veel gezinsvriendelijke maatregelen treft en zich dus zeker een gezinsvriendelijke organisatie mag noemen: "Ik heb in het verleden al zonder problemen ouderschapsverlof en tijdskrediet kunnen opnemen en werk ook sinds 1 jaar 1 dag per week van thuis uit. Ik heb onlangs ook mijn werkuren kunnen aanpassen in functie van de opvang van mijn kinderen. Er zijn ook veel leuke gezinsinitiatieven, zoals de gezinsdag en het Sinterklaasfeest." 

Maatregelen die bedrijven nemen, zijn heel verschillend

"Heel veel bedrijven nemen al gezinsvriendelijke maatregelen, dat weten we uit een bevraging die we deden bij de bedrijven en organisaties die ons campagnecharter ondertekenden. De maatregelen die bedrijven treffen, zijn meestal heel verschillend en op maat van verschillende doelgroepen: voor de jonge papa's die deelnemen aan de zorg of het huishouden, voor ouders die zorgen voor hun ouders of voor een kind met een beperking of grootouders die af en toe instaan voor de opvang van de kleinkinderen", zegt Anneke Blanckaert, directeur marketing en communicatie van de Gezinsbond.

Nog meer bedrijven aan de slag met gezinsvriendelijke maatregelen

De campagne 'Gezin op het Werk' van de Gezinsbond loopt nog altijd. Op de website www.gezinophetwerk.be vinden bedrijven tips om mee aan de slag te gaan en goeie voorbeelden van bedrijven die er al mee bezig zijn. Bedrijven met een gezinsvriendelijk personeelsbeleid kunnen ook het campagnecharter ondertekenen om zich nog zichtbaarder te maken bij het eigen personeel en naar eventuele nieuwe werknemers en klanten.

"De meeste gezinsvriendelijke maatregelen kosten geen geld. Vaak komt het neer op het invoeren van een flexibiliteit op maat van de werknemer: meer keuzevrijheid in werkuren, in verlof, telewerk mogelijk maken, positief reageren op gezinsuitbreiding bij een personeelslid etc. Er zijn uiteraard ook maatregelen die wel geld kosten: een bijdrage in de opvangkosten, een paar dagen betaald familiaal verlof, een geboortegeschenk, een strijkdienst of een bedrijfscrèche… Elk bedrijf moet een balans opmaken tussen wat de noden zijn van de werknemers en wat haalbaar is voor de organisatie", besluit Anneke Blanckaert.

- Einde persbericht -

Extra persinformatie

  • We hebben naast DP World ook (per provincie) een aantal andere gezinsvriendelijke bedrijven die de pers te woord willen staan
  • Lijst van alle bedrijven die het Charter ondertekenden >> zie bijlage

Over DP World

DP World, met hoofdzetel in Dubai, is één van de grootste terminaluitbaters ter wereld met 78 vestigingen in 6 continenten. Met diverse maritieme en logistieke diensten en technologische handelsoplossingen wil DP World een essentiële schakel van de toekomstige wereldhandel vormen. DP World waakt erover dat al zijn activiteiten een duurzame en positieve impact hebben op de economie en de samenleving. In België baat DP World de Antwerp Gateway terminal en een empty depot aan het Deurganckdok uit in de haven van Antwerpen. Er werken zo’n 800 medewerkers, waarvan de helft havenarbeiders. Op rechteroever baat DP World de HUPAC railterminal uit. Antwerp Gateway heeft een capaciteit van 2.8 miljoen TEU en zet de modernste technologieën, geavanceerde kranen en een uitgebreid straddle carrier-park in.

Meer informatie: www.dpworldantwerp.com

Foto's persconferentie: (copyright) Thomas Degrève

Charterbedrijven: overzicht

PDF - 67 Kb

Kris Thieren

Communication Manager, DP World

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be