10 Vlaams-Brabantse musea gooien ondanks corona deuren open voor families tijdens krokusvakantie

10 Vlaams-Brabantse musea organiseren 14 activiteiten op maat van families met kinderen tijdens Krokuskriebels

Van 13 tot en met 21 februari 2021 vindt de 10de editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan honderd musea in Vlaanderen en Brussel gooien tijdens de krokusvakantie de deuren wagenwijd open voor families met kinderen. Ook 10 Vlaams-Brabantse musea organiseren bijzondere activiteiten op maat van baby’s, peuters, kleuters en 6- tot 10-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de activiteiten op maat van tieners tussen 10 en 14 jaar, 27 musea organiseren activiteiten die zowel tieners als hun ouders prikkelen, 16 musea volgden daarvoor een coachingtraject. In Vlaams-Brabant vinden 2 tieneractiviteiten plaats. Krokuskriebels is een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid.

Ondanks corona gooien recordaantal musea deuren wagenwijd open

Meer dan 100 musea, bijna 150 activiteiten, 27 musea die een aanbod hebben voor tieners. De tiende editie van Krokuskriebels kan uitpakken met indrukwekkende cijfers. Onder de deelnemende musea zitten veel grote namen zoals het MAS, het AfricaMuseum, Museum M, S.M.A.K., Train World, het Gallo-Romeins Museum… In Vlaams-Brabant nemen 10 musea deel.

“De musea zijn sinds 1 december terug open en staan te popelen om families met kinderen tijdens de krokusvakantie te ontvangen om ze in deze moeilijke coronaperiode echte quality time met het gezin te kunnen geven. Dat meer dan honderd musea intekenden voor deze editie, waaronder 10 in Vlaams-Brabant, is echt boven alle verwachtingen. Het is in volle coronaperiode immers niet altijd eenvoudig om activiteiten in een veilige setting te organiseren. Maar de musea zijn er klaar voor om van de tiende editie van Krokuskriebels een succes te maken”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

In Vlaams-Brabant gooien 10 musea hun deuren open. Ze organiseren 14 bijzondere activiteiten. Een korte selectie van wat er allemaal te beleven valt:

 • In het AfricaMuseum (Tervuren) kan je met behulp van doeboekjes kennis maken met de collecties van het museum

 • Het FelixArt Museum (Drogenbos) organiseert een gezinsparcours in het museum met een boekje met activiteiten om de tentoonstelling over abstracte kunst te ontdekken

 • Het MOT in Grimbergen pakt uit met een escaperoom die je terugbrengt naar een arbeiderswoning van zo’n 100 jaar geleden

 • In de plantentuin van Meise kan je aan de slag met 50 ‘ontdek- & doe-kistjes’ voor de hele familie

 • Het SPORTIMONIUM (Hofstade) daagt families uit op een sportief avontuur. Je ontdekt alles over de Olympische spelen van vroeger en nu

 • Stadsmuseum De Hofstadt (Diest) organiseert een online quiz over Nicolaes Cleynaerts

Nieuw dit jaar: activiteiten op maat van tieners tussen 10 en 14 jaar

In totaal vinden 33 activiteiten plaats die zowel tieners als hun ouders prikkelen. FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed, en BAMM! begeleidden 16 musea bij de ontwikkeling van een aanbod naar deze doelgroep. Van activiteiten rond fotografie tot TikTok-uitdagingen, van een escape room-challenge tot dans- en creatieve doe-workshops in het museum. Krokuskriebels wil ook tieners naar het museum krijgen, en dat is niet altijd gemakkelijk. In Vlaams-Brabant vinden twee tieneractiviteiten plaats.

“Ouders laten zich weleens ontvallen dat het niet altijd lukt om hun tieners nog mee te krijgen naar het museum, tieners voelen ook niet altijd de drang om zelf naar een museum te trekken. En voor musea is het zeker niet evident om tieners te bereiken buiten de schoolcontext. We zijn daarom enthousiast dat 27 musea, waaronder twee in Vlaams-Brabant, de uitdaging zijn aangegaan om activiteiten op maat van tieners te organiseren”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Dit zijn de tieneractiviteiten die in Vlaams-Brabant op het programma staan:

- einde persbericht -

Praktische informatie

 • Krokuskriebels loopt van 13 tot en met 21 februari 2021
 • Alle activiteiten op de website www.krokuskriebels.be
 • Alle activiteiten in Vlaams-Brabant op een rijtje via deze link
 • Leden van de Gezinsbond genieten van een fikse korting
 • In samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

Over Krokuskriebels

Krokuskriebels wil families laten kennismaken met musea en hun aanbod. Krokuskriebels is, al voor de tiende keer, een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en andere partners en met steun van de Vlaamse overheid.

Meer informatie: www.krokuskriebels.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be