Derde van de Belgen gestresseerd door digitale overdosis

'Digistresstest' geeft handige tips

De digitale sneltrein gaat hard, erg hard want 1 op 5 Belgen loopt online verloren en 1 op 3 wordt overspoeld door de constante toevloed van digitale informatie. En dit veroorzaakt digistress. Dat blijkt uit onderzoek* in opdracht van de Gezinsbond en OKRA. Er is nood aan een sterkere bewustwording en aanpak van de druk die gepaard gaat met de onstuitbare digitalisering. Naar aanleiding van E-mailloze vrijdag op 24 november kan zowel wie weinig als veel online actief is zijn digistressgehalte meten met de Digistresstest.

De helft van de online actieve Belgen zegt dat hun e-mails en sociale media bekijken het eerste en laatste is dat ze elke dag doen. 1 op 3 ondervraagden geeft zelf toe dat ze te actief zijn op sociale media. Bij jongeren is dat zelfs meer dan de helft.

Verder heeft meer dan een kwart van de ondervraagden naar eigen zeggen stress door het constante e-mailverkeer, vooral op het werk. Ruim 1 op de 2 actieve Belgen vindt daarom dat er een wet moet komen die hen het recht geeft om e-mails na de werkuren niet meer te lezen en te beantwoorden.

Ook tekort aan digitale vaardigheden stresseert

1 op 5 Belgen voelt zich digitaal hulpeloos en gestresseerd door gebrek aan vaardigheden en de toenemende druk om zaken met overheden, bedrijven of in hun sociale context online af te handelen. Dit treft vooral de 55-plussers en lager geschoolden: 24% van de 55-plussers en 25% van de laaggeschoolden is gestresseerd als ze iets online moeten in orde brengen. Bij jongeren onder de 34 en hooggeschoolden is dat respectievelijk slechts 16% en 13%.  

Bovendien vindt 1 op 3 ondervraagden dat de technologische evoluties op het werk te snel gaan en vreest zelfs 1 op 10 voor zijn job door niet of onvoldoende mee te kunnen met de snelle digitalisering.  

Meer dan de helft van alle Belgen vindt dat bedrijven, instellingen en overheden hen dwingen om digitaal actief te zijn. Vooral 55-plussers hebben er last van: 57% van de 55-plussers vs. 45% bij jongeren onder de 34. Bovendien geeft liefst een derde van de Belgen aan dat bedrijven, instellingen en overheden hen te weinig vrije keuze laten over de manier waarop deze met hen communiceren of hoe ze documenten en facturen het liefst willen ontvangen. 1 op 3 wil ook graag terug meer op papier krijgen, maar vreest dat dit hen extra zal kosten.

Digistress test om bewuster digitaal te leven

Digistress is vandaag alom tegenwoordig. Het treft niet enkel Belgen die online erg actief zijn maar ook wie weinig digitaal vaardig of online actief is. Om mensen bewuster te maken over de impact die de digitalisering op hun stressgehalte heeft wordt deze week op E-mailloze vrijdag, de www.digistresstest.be gelanceerd met tal van tips om gezonder met de digitalisering om te gaan.

Dieter Stynen

Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be